22 december – begin van de astronomische winter

Volgens sommige sites is het of Wereld Bodemdag vandaag of Wereld Aids Wezen Dag. Geen van beide klopt. Wereld Bodemdag was op 5 december, zie deze link en Wereld Aids Wezen Dag was op 7 mei, klik hier.

Er zijn nog genoeg andere die deze dag als een feest-gedenk-naamdag hebben. Zoals:
Saturnalia – Folkloristisch feestdagen ter ere van Saturnus en de zonnewende
Chanoeka – Lichtjesfeest van 17 t/m 24 december 2014 – religieuze dagen voor de Joden
Unity Day – Feestdag in Zimbabwe
Winterzonnewende (Dong Zhi) – Het laatste grote feest voor Chinees Nieuwjaar

Dit jaar op 22 december begint ook de astronomische winter op het noordelijk halfrond, op het zuidelijk halfrond begint op deze data de zomer. De meteorologische winter is die van de maanden december, januari en februari op het noordelijk halfrond en juni, juli en augustus op het zuidelijk halfrond.

Wat is het verschil tussen astronomische en meteorologische seizoenen of jaargetijden?
Er zijn twee manieren om te bepalen wanneer de seizoenen beginnen. Deze twee manieren zijn de astronomische en meteorologische manier. In de astronomie wordt er rekening gehouden met de stand van de zon om te bepalen wanneer de seizoenen beginnen. Voor de meteorologen is het gemakkelijk om de seizoenen in handig hanteerbare perioden te hakken. De drie koudste maanden, december, januari en februari worden daarom winter genoemd, de drie warmste, juni, juli en augustus, zomer en de zes maanden daartussenin uiteraard herfst en lente.

Hoe kan je nu het begin van de winter het beste vieren? De Efteling is in winterse sferen of ga naar de winterparade georganiseerd door Zin in Cultuur, Wat dacht je van een nachtwandeling? Of niet?

Je hoeft het natuurlijk ook niet te vieren en gewoon lekker thuis blijven, hangen op de bank voor de buis met een kop warme chocolademelk met slagroom. Dat zal wel mijn manier van vieren worden denk ik  😉

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.