afbeelding versterkt Werelddag voor de Herdenking van Verkeersslachtoffers

21 november – Werelddag voor de Herdenking van Verkeersslachtoffers | Wereld Hallo Dag | Werelddag van de Visserij | Wereld Televisie Dag | Christus Koning van het Heelal | Kunstendag voor Kinderen (BE) | Dag van de Ambachten (BE) | 22Q11 Awareness Week

Werelddag voor de Herdenking van Verkeersslachtoffers

De Werelddag voor de Herdenking van Verkeersslachtoffers (WDR) valt elk jaar op de derde zondag van november. Voor het eerst georganiseerd in 1995 door de European Federation of Road Traffic Victims (FEVR). In 2005 door de Algemene Vergadering van de VN omarmd en als “dag van” op 26 oktober op de kalender gezet. De VN vond dat het tijd werd voor een herdenkingsdag voor de vele miljoenen verkeersdoden en ernstig gewonden. Maar ook om het verdriet van de nabestaanden te erkennen. Op Werelddag voor de Herdenking van Verkeersslachtoffers wordt eveneens stilgestaan bij de inzet van alle hulpdiensten, politie en medische professionals. Zij zijn degenen die dagelijks te maken hebben met de traumatische nasleep van verkeersongevallen.

In welke leeftijdsgroepen vallen de meeste verkeersslachtoffers?

In 2020 vielen in Nederland 610 verkeersdoden, onderverdeeld in 453 mannen en 157 vrouwen. De helft (306) van het aantal verkeersdoden was 60 jaar of ouder. Goede tweede is de groep 20 – 40 jaar met 149. De meest verkeersslachtoffers waren fietsers (229), de meeste reden op een E-bike (74). In 2020 kwamen 195 inzittenden van een personenauto, (37 passagiers en 158 bestuurders), om het leven, 42 minder dan in 2019. Het aantal passagiers onder de slachtoffers daalde met 32, het aantal bestuurders daalde met 10. Ook overleden in 2020 44 motorrijders, 41 voetgangers, 33 brom- en snorfietsers, 34 bestuurders van een scootmobiel en 23 inzittenden van een bestel- of vrachtauto.

(bron: www.cbs.nl)

Decennium van Actie voor Verkeersveiligheid

In september 2020 heeft de Algemene Vergadering van de VN resolutie A/RES/74/299Verbetering van de wereldwijde verkeersveiligheid” aangenomen. In die resolutie wordt het Decennium van Actie voor Verkeersveiligheid 2021-2030 afgekondigd. Een ambitieuze resolutie. De doelstelling: ten minste 50% van de verkeersdoden en gewonden te reduceren tegen 2030. De WHO en de regionale VN-commissies hebben, in samenwerking met andere partners in de VN-samenwerking op het gebied van verkeersveiligheid, een mondiaal plan voor het decennium van actie ontwikkeld.

Kunstendag voor Kinderen (BE)

Dit jaar wordt voor de tiende keer op de derde zondag van november Kunstendag voor Kinderen georganiseerd. En ik tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik deze dag pas voor de eerste keer benoem. Al die jaren dat ik mijn blog dagenvanhetjaar schrijf heb ik deze totaal niet gezien. Excuses! Voor de Nederlanders die niet weten wat Kunstendag voor Kinderen behelst heb ik de omschrijving van de website geplukt.

Op Kunstendag voor Kinderen kunnen kinderen en hun familie een hele dag kunst beleven. Er is aan iedereen gedacht: aan erg jonge en iets oudere kinderen, tot twaalf jaar. Hun (groot)ouders, ooms, tantes, broers en zussen zijn even welkom. Alle kunsten komen aan bod: theater, film, muziek, dans, architectuur, literatuur, beeldende kunst en combinaties daarvan. Je kan voorstellingen bijwonen, je op een tentoonstelling laten rondleiden of aan een workshop meedoen. Wedden dat je achteraf goesting hebt op meer?

7e editie Dag van de Ambachten (BE)

Wat is de Dag van de Ambachten? De Dag van de Ambachten is een Belgisch evenement (gratis te bezoeken!) waar je kunt kennismaken met Belgische ambachtslieden. Honderden ambachtslieden zetten de deuren van hun ateliers open op Dag van de Ambachten. Van chocolademaker tot vioolbouwer. Wil je weten waar? Klik op deze link voor het overzichtskaartje. De Dag van de Ambachten is een initiatief van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, georganiseerd met de steun van de federale minister van KMO’s en Zelfstandigen. De eerste editie van deze dag werd in 2006 georganiseerd.

Onderstaande dagen en week staan ook op de “dagen van” kalender

Deel dit bericht