afbeelding versterkt zonnewende

21 juni – Internationale dag van de viering van de Zonnewende | Nationale Dag van Lange Mensen | Wereld Giraffen dag | Wereld ALS Dag | Wereldhumanismedag | Wereld Hydrografie Dag | Werelddag van Wereldvrede en Gebed | Ga Skateboarden Dag | Internationale T-Shirt Dag | Atheïst Solidariteitsdag | Internationale Yoga Dag | Fête de la Musique

Internationale dag van de viering van de Zonnewende

Een zonnewende (Latijn: solstitium oftewel zonnestilstand) is een gebeurtenis die plaatsvindt wanneer de zon zijn meest noordelijke of zuidelijke dagboog bereikt ten opzichte van de evenaar. Daarom zijn er per jaar twee zonnewendes: rond 21 juni; op het noordelijk halfrond algemeen bekend als zomerzonnewende omdat het de eerste dag van de zomer en de langste dag van het jaar is. En een zonnewende die op 21 december valt.

Die heet de winterzonnewende; omdat het de eerste dag van de winter is en de kortste dag van het jaar. Hoelang duurt de dag dan op 21 juni? In Amsterdam zit er vandaag tussen zonsopkomst 05.18 en zonsondergang 22.06 bijna 17 uur. Tijdens de winterzonnewende duurt de dag ruim 7 uur en 40 minuten.

Wat is het verschil tussen een zonnewende en een equinox?

Net zoals de zonnewendes zijn er ook 2 equinoxen. Dit is rond 20 maart en wordt de lente-equinox genoemd omdat het in de meeste culturen het begin van de lente aangeeft. En rond 23 september, de herfst -equinox. Het begin van de herfst. Tijdens een equinox is er op het aardoppervlak evenveel daglicht als duisternis. Voor de snelle rekenaars onder ons staat dat gelijk aan elk 12 uur. En dat is meteen het grootste verschil tussen een zonnewende en een equinox. Een ander verschil: een equinox ontstaat wanneer de zon het dichtst bij de evenaar staat, terwijl zonnewende plaatsvindt op een moment dat de zon op het verst van de evenaar ligt.

Nationale Dag van Lange Mensen

Niet verrassend dat de Nationale Dag van de Lange Mensen valt op de langste dag van het jaar. Nationale Dag van de Lange Mensen is in 2016 in het leven geroepen. De initiators van het eerste uur zijn het online informatieplatform Langzijn.nl, de Stichting Lange Mensen Nederland en de kledingzaak Pretty Tall. Doel van de dag is aandacht vragen voor de problemen waar lange mensen letterlijk en figuurlijk tegenaan lopen. Bijkomend voordeeltje aan deze dag is dat er leuke kortingen van diverse speciaalzaken en webshops voor lange mensen te halen zijn.

Internationale Yoga Dag

Om de universele aantrekkingskracht en de vele voordelen van het beoefenen van yoga te (h)erkennen werd in 2014 door de Verenigde Naties 21 juni uitgeroepen tot de International Yoga Day. Als je weet dat lichamelijke inactiviteit de tweede doodsoorzaak is in de westerse wereld dan komt de Internationale Yoga Dag als een geschenk uit de hemel vallen. Het voordeel van yoga is dat het niet alleen draait om lichamelijke activiteit, yoga is een manier om het gevoel van één zijn met jezelf, de wereld en de natuur te (her)ontdekken. Klik hier voor een overzicht van Nederlandse activiteiten.

Het is dringen geblazen op de langste dag van het jaar

Deel dit bericht