21 januari – Joggingbroek Dag | Playdate Dag | Knuffeldag | Eekhoorn Waarderingsdag

Internationale Joggingbroek Dag

Vroeguh dachten veel mensen dat het juist de minder financieel bedeelden, de sloddervossen en/of de ietwat te volle dames en/of heren degene waren die de godganse dag in een al dan niet schone joggingbroek rondliepen of op de bank voor de tv lagen. En dat vooroordeel werd nog eens lekker gevoed en versterkt door designgoeroe Karl Lagerfeld met zijn uitspraak: “Sweatpants are a sign of defeat. You lost control of your life so you bought some sweatpants.” Letterlijk vertaald: “Joggingbroeken zijn een teken dat je hebt opgegeven. Je hebt de controle over je leven verloren en daarom maar een joggingbroek gekocht.

Zo dacht hij er over tot dat Kanye West en modellen zoals Pamela Reif de (designer) joggingbroek hip maakte. Nu ziet hij geld in het ontwerpen van designers joggingbroeken en is zijn vooroordeel als sneeuw voor de zon verdwenen.

Wie heeft de joggingbroek bedacht?

Dat was Émile Camuset, oprichter van het Franse sportmerk Le Coq Sportif. Al in 1920 verkocht hij eenvoudige gebreide jerseybroeken die bedoeld waren voor atleten om ook als het koud was buiten te kunnen trainen. De voorloper van onze huidige joggingbroek evolueerde in der loop der tijd tot een heus hip modedingetje. Eerst verguisd nu omarmd. Zo zie je maar wat tijd met vooroordelen kan doen. Lang leve Joggingbroek Dag.

Internationale Playdate Dag

Als ik het in goed Nederlands zeg dan is het vandaag de internationale dag om een speelafspraakje te maken. Moet eerlijk toegeven, vind playdate toch wel lekkerder bekken. En we leven in een multiculti samenleving waarin het woord playdate de internationale grenzen overstijgt. Maar goed, beste moeders en vaders van het schoolplein, vandaag zullen er speelafspraakjes gemaakt worden. Dus houd je digitale agenda en adressenboekje bij de hand. Waarom is deze dag eigenlijk in het leven geroepen en door wie? Goeie vraag!

Hebben onze kinderen niet al genoeg playdates?

Nee, vond lona Viluma. Moeder en heel toevallig eigenaresse van een een houten speelgoedblokken winkel. Zij vond (en vindt) dat kinderen te veel bezig zijn met hun tablets en telefoons in plaats van interactief met elkaar. Deze kinderen leven in een digitale bubbel. Juist samenspelen zorgt er voor dat kinderen leren socialiseren, communiceren en incasseren. En helpt in de ontwikkeling van lichaamshouding, motoriek, zintuigen, taal en denken. Dat leer je niet door dagen lang alleen voor de televisie te zitten, te gamen of alleen maar bezig te zijn met social media. Hier ligt een schone taak voor alle ouders.

Internationale Knuffeldag

De allereerste “knuffeldag” werd in 1986 gehouden op initiatief van Kevin Zaborney and Adam Olis uit Michigan (USA). Tijdens hun studie psychologie aan de Universiteit van Michigan besefte zij dat er geen speciale dag was om stil te staan bij de kracht die van een knuffel uitgaat.

Het oorspronkelijke idee achter knuffeldag is iedereen aan te moedigen om familie en vrienden vaker te knuffelen. Leuke bijkomstigheid: als we iemand een knuffel geven, komt het gelukshormoon oxytocine vrij. Dit “knuffelhormoon” verhoogt het gevoel van verbondenheid, vermindert stress en maakt je tevredener en kalmer.

De voordelen van knuffelen/omhelzen:

  • omhelzingen verlichten stress! De cortisolgehaltes worden hierdoor lager (cortisol=stresshormoon)
  • omhelzingen zijn voor baby’s net zo onontbeerlijk als water en voedsel
  • een omhelzing per dag houdt de dokter weg! de thymusklier wordt gestimuleerd (aanmaak witte bloedcellen)
  • een knuffelend hart is een gezond hart! (betere doorbloeding en lagere cortisolgehaltes)
  • stellen die elkaar veel knuffelen hebben een hoger oxytocinegehalte

Rode Eekhoorn Waarderingsdag

De Squirrel Appreciation Day werd in 2001 voor de eerste keer gehouden. Initiatiefnemer was Christy McKeown; zij werkt bij een wildopvangcentrum in North Carolina. Het doel van deze dag is dat mensen zaden en noten in hun tuin leggen voor de eekhoorn. Want ook in de wintermaanden gaat dit diertje op zoek naar eten. Ze doen het wel rustig aan maar houden géén winterslaap.

De rode eekhoorn is in Nederland beschermd. Dat betekent dat het verboden is eekhoorns te vangen, te doden, in gevangenschap te houden of dit te proberen. Ook mag niet worden gehandeld in eekhoorns of delen van eekhoorns. Het is bovendien verboden eekhoorns te verontrusten of het nest te beschadigen of te bemachtigen (of dit te proberen).

Deel dit bericht