21 december – Dag van de Korte Film | Sint Thomasluiden | Kruiswoordpuzzel Dag

Europese Dag van de Korte Film

De Short Film Day werd in 2012 in Frankrijk voor de eerste keer georganiseerd. Sinds 2012 is Dag van de Korte Film een jaarlijks terugkerend evenement dat op of rond de kortste dag van het jaar wordt gehouden om meer aandacht te genereren voor de korte film. Er is een kort filmprogramma ontworpen voor een jong publiek. De Dag van de Korte Film is altijd eind december behalve in Frankrijk, daar wordt de dag in maart gehouden.

Wie doen er mee?

Elk jaar nemen er steeds meer Europese landen deel Dag van de Korte Film. Ieder land met hun eigen activiteiten. Hieronder staat een overzicht. Klik hier voor meer informatie per land.

BelgiëDuitslandPolen
KroatiëIerlandPortugal
DenemarkenItaliëSlovenië
FinlandNederlandSpanje
FrankrijkNoorwegenZweden

Nederland richt zich dit jaar wederom op filmmakers die zich toeleggen op het maken van shorts. Het programma, dat is samengesteld door Go Short, biedt een selectie van de beste korte films van Nederlandse filmmakers. Klik hier voor het volledige programma en klik hier voor de lijst met deelnemende bioscopen. Morgen is er een speciale samenstelling voor kinderen vanaf 4 jaar.

Sint Thomasluiden

Op de naamdag van de heilige (ongelovige) Thomas vindt al sinds de 18e eeuw jaarlijks van 21 tot en met 31 december een bijzonder oud volksgebruik plaats, het Sint Thomasluiden. Het Sint Thomasluiden was bedoeld om de boze geesten aan het einde van het jaar te verdrijven. Iedereen kon in deze periode naar het kerkhof gaan om de klok van de klokkenstoel te luiden. Klokkenluiders losten elkaar af zodat de klok non-stop kon blijven luiden.

Het was meer dan alleen maar aan een touwtje trekken. De klok moest zodanig worden geluid dat er een “vierkante slag” ontstond, een bepaald ritme waarin de tonen te horen waren. Vroeger was dit in grote delen van Friesland erg populair, nu wordt deze traditie alleen nog in Katlijk en Oudehorne gehouden.

Kruiswoordpuzzel Dag

Op 21 december 1913 publiceerde de Amerikaanse krant New York World iets nieuws: een “woord-kruis” puzzel. Een puzzel die je met horizontale en verticale aanwijzingen kon oplossen. Deze puzzel, gemaakt door de Engels journalist Arthur Wynne, wordt gezien als de voorloper van onze hedendaagse kruiswoordpuzzel. Rond 1920 namen andere kranten de kruiswoordpuzzel over en binnen tien jaar stond het bijna in alle Amerikaanse kranten.

Tien jaar nadat de kruiswoordpuzzel Amerika had veroverd stak het de Atlantische Oceaan over en veroverde Europa. De eerste Nederlandse kruiswoordpuzzel verscheen op 24 januari 1925 onder de titel So Easy in het populaire tijdschrift Het Leven.

Deel dit bericht