21 april – Dag van de Gezonde Schoolkantine


 
De Dag van de Gezonde Schoolkantine blijkt tot nu toe een utopie te zijn. Slechts 105 van de 2.000 schoolkantines halen de norm die is vastgesteld door het Voedingscentrum. Dit volgens recent onderzoek van het programma “de Monitor”. Ligt de norm dan zo hoog? Als je naar de cijfers kijkt blijkbaar wel. Is het niet willen of niet kunnen?
De richtlijnen voor een gezonde schoolkantine zijn:
1) een aanbod van minimaal 75% producten uit de Schijf van Vijf
2) en een aanbod van maximaal 25% aan extra’s zoals koek, snoep en snacks

Dag van de Gezonde Schoolkantine?

In 2009 diende Kees Vendrik van GroenLinks een motie in voor gezonde schoolkantines. Het doel was dat in 2015 alle schoolkantines 100% gezond zouden zijn. De motie werd omarmd door de Tweede Kamer en het Kabinet.
Vervolgens kreeg het Voedingscentrum de opdracht om de motie uit te voeren. De verantwoordelijkheid ligt ook bij de scholen, de ouders en de kinderen. Natuurlijk kiezen kinderen zelf wat ze eten maar je kunt ze wel een zetje de goede richting op duwen, toch?
Er zal heus geen opstand uitbreken als de vette hap van de kaart verdwijnt en de keuze in de kantine gezonder wordt.

De Schoolkantine Brigade

Dit is een team van het Voedingscentrum die scholen voor voortgezet onderwijs en mbo bezoekt, motiveert en begeleidt. Eveneens voorzien ze de scholen van advies op maat. Wat fijn is om te weten is dat alle “brigadiers” diëtisten zijn. Je weet dus zeker dat de “brigadiers” je geen lariekoek verkopen want juist een diëtist is de aangewezen persoon als het om gezonde voeding gaat.

De Schoolkantine Schaal 2015

Sinds 2013 kunnen alle scholen die voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum voor een Gezonde Schoolkantine in aanmerking komen voor de Schoolkantine Schaal. In de jaren 2013 en 2014 zijn in totaal 106 Schoolkantine Schalen uitgereikt.
Je kunt zien dat onder scholen de animo om voor gezond eten te kiezen toe neemt, in 2013 werden er slechts 24 schalen uitgereikt en in 2014 maar liefst 82. De provincie waar tot nu toe de meeste schalen naar toe gingen is Zuid-Holland met een totaal van 27. Zeeland heeft er slechts 1.
Dit zegt natuurlijk niets over welke provincie het gezondst bezig is want je zult het aantal scholen moeten afzetten tegen het aantal behaalde schalen.

Gezonde voeding is de brandstof die lichaam en geest nodig hebben;  je tankt toch ook geen diesel als je auto op benzine rijdt?

Deel dit bericht