afbeelding ondersteunt piemeldag

20 oktober – Nationale Piemeldag | Dag van de Wijkverpleging | Wereldstatistiekdag | Internationale Chef-kok dag | Internationale Dag van de Luchtverkeersleider | Internationale Dag van de Luiaard | Wereld Osteoporosedag

Nationale Piemeldag

De Nationale Piemeldag is gebaseerd op het Japanse Kanamara Matsuri (IJzeren Penis Festival). Als je nu denkt dat dagenvanhetjaar steeds platvloerser wordt, mijn excuses. Maar zoals met zoveel dagen heeft ook Nationale Piemeldag een diepere betekenis dan alleen maar platvloersheid. Waarom Nationale Piemeldag in Nederland op 20 oktober wordt gevierd is mij niet geheel duidelijk geworden. In Japan wordt Kanamara Matsuri namelijk altijd op de eerste zondag van april gevierd. En vergis je niet, dit is niet zomaar een klein lullig festivalletje in de stad Kawasaki.

Hoe vier je het IJzeren Penis Festival?

Tegenwoordig komen er meer dan 10.000 mensen op het festival af om deze op gepaste wijze te vieren. Hoe vier je het jaarlijks terugkerend IJzeren Penis Festival? Door bijvoorbeeld een piemellollie in je mond te stoppen, een T-shirt met een roze penis erop aantrekken. Of samen met tig andere in een grote optocht door de stad trekken. Das niet heel gek zul je denken, dat klopt. Alleen dat er dan giga veel grote roze piemels mee worden gedragen is toch wel een beetje apart, toch?

Waarom vereren Japanners een ijzeren dildo?

De legende speelt zich af in het Edotijdperk (1603-1868) en gaat over een demon met scherpe tanden. Deze demon nam zijn intrek in de vagina van een jonge maagd. Op de eerste huwelijksnacht beet de demon bij de kersverse echtgenoot het kopje van de penis er af. De maagd had al een aantal echtgenoten versleten toen ze er klaar mee was. Door de demon beleefde de maagd geen plezierige huwelijksnachten laat staan dat ze kinderen kon krijgen.

De plaatselijke smid bood uitkomst. Hij maakte een ijzeren fallus. Met een beetje voorstellingsvermogen kun je bedenken wat er vervolgens gebeurde. Een tandeloze demon. Eind goed al goed, de maagd kon zwanger worden en kinderen krijgen. Dat is de reden dat de ijzeren fallus heilig werd verklaard en in de plaatselijke tempel (schrijn) terecht kwam.

3e editie Wereldstatistiekdag

Voor de derde keer wordt Wereldstatistiekdag georganiseerd. Dit jaar met het thema “De wereld verbinden met data die we kunnen vertrouwen”. Dit thema weerspiegelt het belang van vertrouwen, gezaghebbende gegevens, innovatie en het algemeen belang in nationale statistische systemen. In de strijd tegen de covid-19-pandemie zijn statische gegevens gebaseerd op waarheid en juistheid een onmisbaar instrument. Aangezien daarop beslissingen worden gemaakt welk koers te varen.

Onderstaande internationale dagen worden vandaag ook genoemd:

Welke dagen zjn vanwege COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling?

Deel dit bericht