20 november – Dag voor de Rechten van het Kind | Universele Dag van het Kind | Herdenking Verkeersslachtoffers | Dag voor de industrialisering van Afrika | Transgender Herdenkingsdag

Internationale Dag voor de Rechten van het Kind

Vanaf 2011 zijn er 193 Lidstaten van de Verenigde Naties. Van die 193 landen hebben 192 landen de Universele Verklaring van de Rechten van het Kind geratificeerd (bekrachtigen van een internationaal verdrag).
Schande dat enkel de USA nog steeds niet het verdrag voor de rechten van het kind heeft geratificeerd. Ook niet onder 8 jaar president Obama. Door een paar zaken ratificeert de VS het verdrag niet; bestrijding van kinderarmoede, discriminatie van kinderen en andere kinderrechten. Het grootste probleem echter is dat ze door het verdrag de doodstraf van minderjarigen moeten afschaffen. Nogmaals schande!

De Verenigde Naties heeft UNICEF aangesteld als een soort toezichthouder op dit verdrag, zij mogen landen er op aanspreken als ze een loopje nemen met kinderrechten.

Universele Kinderdag

De Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon zegt : “Dit jaar wil ik benadrukken hoe belangrijk het is ervoor te zorgen dat de toezeggingen van de internationale gemeenschap aan de kinderen van de wereld worden uitgebreid tot een groep kinderen die vaak worden vergeten of over het hoofd gezien worden: kinderen die wegkwijnen in de gevangenis, in de geestelijke gezondheidszorg of via andere vormen van detentie. Kinderen van migranten, kinderen in asielzoekerscentra, daklozen of opgejaagd worden door georganiseerde criminele organisaties.”

Bovenstaande geeft meteen de essentie weer waar de Universele Kinderdag vandaag voor staat, de kinderrechten en het welzijn van álle kinderen over de hele wereld.

Universele Kinderdag moet je niet verwarren met de viering van Kinderdag op 1 juni in ons land of in andere landen op een andere datum. Op de Kinderdag van 1 juni krijgt het kind voornamelijk cadeautjes of gaat het leuke activiteiten ondernemen.

Herdenking Verkeersslachtoffers

Jaarlijks wordt wereldwijd op de derde zondag in november de verkeersslachtoffers herdacht. Op 26 oktober 2005 werd deze dag door de Algemene Vergadering van de VN erkend als “de juiste erkenning voor de slachtoffers van verkeersongevallen en hun families.” In Nederland organiseert  de Vereniging Verkeersslachtoffers de herdenking, deze vindt plaats in Congrescentrum Mennorode te Elspeet (14.00-16.00). Deze herdenking biedt nabestaanden en slachtoffers, familieleden, vrienden en belangstellenden de gelegenheid om stil te staan bij de slachtoffers van het verkeer. De toegang is gratis.

Aantal Verkeersdoden Nederland in 2015

In 2015 zijn 621 mensen omgekomen in het verkeer, 458 mannen en 163 vrouwen. Dit is een stijging van 9 procent ten opzichte van 2014. De meeste verkeersdoden waren bestuurders of passagiers van personenauto’s (224 slachtoffers), gevolgd door fietsers (185 slachtoffers) en 57 voetgangers. In 2015 overleden ongeveer evenveel bestuurders van een scootmobiel (41) als brom- of snorfietsers (42) en motorrijders (47).
(cijfers zijn afkomstig van CBS

Ben je senior en woon je in Noord-Brabant dan zou ik een verhuizing overwegen, in Noord-Brabant vielen in 2015 maar liefst 117 van de in totaal 621 verkeersdoden. Ik zou zeker niet tussen 14.00 en 16.00 deelnemen aan het verkeer, dan loop je 15% meer kans om te eindigen als verkeersdode.

Afrika Industrialisatie Dag

Het thema van Afrika Industrialisatie Dag: “Financiering van de industrialisatie in Afrika: uitdagingen en winnende strategieën”. Het doel van Afrika Industrialisatie Dag 2016 is duidelijk te maken dat er kansen zijn in het financieren van de industrialisatie van Afrika. Nieuwe impulsen voor investeringen in infrastructuur (inclusief de digitale snelweg) en kennis- ontwikkeling, het bevorderen van duurzame industrialisatie en het bevorderen van innovatie zijn onontbeerlijk. Natuurlijk blijft investeren in opleiding en onderwijs voor jongeren en vrouwen prioriteit.

Transgender Gedenkdag

De Transgender Day of Remembrance werd in het leven geroepen om degenen te herdenken die zijn omgekomen door anti-transgender haatgevoelens of vooroordelen. Om precies te zijn op 20 november herdenken we alle slachtoffers die gevallen zijn tussen 20 november vorig jaar tot en met gister.

Aanleiding voor deze dag was de brute moord op Rita Hester in 1998, een transgender. Haar moord was de reden dat men een jaar later op 20 november in San Fransico een wake bij kaarslicht hield en met “Remembering our Deads” online project begon, dit ter nagedachtenis aan Rita Hester en alle andere slachtoffers.

De nationale gedenkdag vindt vanavond bij het Homomonument in Amsterdam plaats. (18.30 – 19.30)

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.