20 januari – Acteur Johnny Weissmüller overlijdt

Voorlezen blog

Johnny Weissmüller was de enige echte

Johnny Weissmüller was en is voor mij de enige echte Tarzan. En Maureen O’Sullivan, Jane! Van 1934 tot 1948 hebben ze samen in maar liefst 11 Tarzan films gespeeld. Voordat jullie gaan denken dat ik ongeveer in het begin van de vorige eeuw ben geboren, nee hoor. Wel de vorige eeuw, maar ruimschoots over de helft daarvan. Mijn voorliefde voor deze acteurs en de Tarzan films komt uit de tijd dat ik vaak naar België 2 keek op de zaterdagmiddag, daar zonden ze van die heerlijk oude zwart/wit films uit.

Tarzan, wie kent hem niet?

Voor degene die het even kwijt zijn, een hele maar dan ook echt een hele korte samenvatting. We zijn aan de Westkust van Afrika, Tarzan wordt na het overlijden van zijn ouders opgevoed door een apin. Wanneer Tarzan voor het eerst Jane ontmoet worden ze op slag verliefd en wanneer Jane terugkeert naar Amerika besluit Tarzan haar achterna te gaan. Ze trouwen en krijgen een zoon. Eind goed al goed!

Wie was Johnny Weissmüller?

Op 2 juni 1904 werd hij als Peter Johann Weissmüller geboren in plaatsje Freidorf, wat toentertijd behoorde tot het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Johnny was nog een baby op het moment dat zijn ouders emigreerden naar de Verenigde Staten. In zijn jeugd is hij begonnen met zwemmen en werd lid van een zwemclub. Al snel won hij alle jeugdtoernooien. Het was duidelijk dat hij een meer dan goede zwemmer was, zeker toen hij in 1922 de eerste man in de geschiedenis werd die de 100 meter onder de minuut zwom, zijn geklokte tijd was zelfs nog onder de 59 seconden. In totaal nam hij tweemaal deel aan de Olympische Spelen en won 6 medailles, 5 met zwemmen en 1 met waterpolo.
Vanwege zijn imposante verschijning en zwemvaardigheden werd hij uitgekozen om de rol van Tarzan te vertolken. Bij het verschijnen van zijn eerste Tarzan film bleek al dat hij erg in de smaak viel bij de vrouwen, ze vielen bij bosjes neer voor deze Olympische zwemkampioen.

Johnny Weissmüller overleed 31 jaar geleden op 20 januari, hij werd 79 jaar oud.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.