20 augustus – Wereld Muggendag | Avond van de Romantische Muziek | Internationale Dag van het Dakloze Dier | Internationale Geocaching dag

Wereld Muggendag

De meest bekende mug in Nederland is de steekmug, ook bekend onder de naam prikmug. Dit is dan ook de mug die ons lastig valt en prikt! Steekmuggen leggen hun eitjes op water; water is dus de bron waar de muggenplaag ontstaat. Er zijn meer bronnen in en rondom het huis te vinden dan ik in eerste instantie had verwacht. Enkele voorbeelden zijn:

  • een niet afgedekte regenton
  • een vijver zonder vissen
  • grotere sloten en plassen in de buurt
  • emmers gevuld met water
  • verstopte dakgoten
  • ondergelopen kruipruimtes
  • rioolputten

Als je deze bronnen aanpakt en horren plaats voor deuren en ramen dan zal de overlast een stuk minder zijn.

Zikavirus in Europese vakantielanden?

De gelekoortsmug, de drager van het zikavirus, komt voor in de tropische regio’s van Azië, Afrika, Zuid- en Midden-Amerika. De mug kan natuurlijk wel via internationale transporten terechtkomen in bijvoorbeeld Europa. En dat dit gebeurd blijkt wel uit het feit dat afgelopen juni een aantal gelekoortsmuggen in de muggenvallen van Schiphol zaten. Moet je bang zijn dat de gelekoortsmug zich gaat vestigen in Nederland? Nee hoor, het Nederlandse klimaat is niet geschikt voor deze mug.

Als je op vakantie gaat naar gebieden waar de gelekoortsmug voorkomt draag dan zoveel mogelijk lichaamsbedekkende kleding en smeer je goed in met DEET. Onder een klamboe slapen als bescherming tegen deze mug heeft niet zoveel zin aangezien deze mug overdag actief is.

Het blijft natuurlijk altijd mogelijk dat een met het zikavirus besmet persoon het virus kan overbrengen op de lokale muggenpopulatie. Maar ik kan je gerust stellen, momenteel waart er géén zikavirus in de Europese vakantielanden rondt!

Avond van de Romantische Muziek

Een dag voor de Rotterdamse Dag van de Romantische Muziek, vindt dit jaar voor de eerste keer de Avond van de Romantische Muziek plaats.

Internationale Dag van het Dakloze Dier

Vandaag is het de Dag van het Dakloze Dier. Een Amerikaans initiatief om mensen ervan bewust te maken dat ze hun huisdieren, hun honden en katten moeten steriliseren in plaats van ongewenste niet-gesteriliseerde dieren op straat te schoppen of achter te laten in een asiel.

Internationale Geocaching dag

Wat is in hemelsnaam “geocaching”? In het kort: iemand verstopt een waterdichte doos (cache) met daarin een logboek, hij/zij publiceert op www.geochacing.com de exacte coördinaten en vervolgens ga jij aan de hand van deze GPS coördinaten op jacht naar de “schat”. Als je de doos hebt gevonden teken je het logboek en vermeld je jouw vondst op een speciale cache-pagina.

Wereldwijd vinden op Internationale Geochacing Day verschillende evenementen plaatsvinden. Als je op deze dag een cache vindt of je bent aanwezig bij een evenement dan krijg je daarvoor een speciale souvenir. Happy chacing!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.