20 april – Stille Zaterdag | Marihuana Dag | Dag van de Chinese Taal | Circus Dag | Week van de Zee

Stille Zaterdag

Waarom heet de zaterdag voor Pasen Stille Zaterdag? Mijn eerste gedachte was dat de gelovigen onder ons een spreekverbod hadden op stille zaterdag. Blijkt niet helemaal te kloppen, of liever gezegd helemaal niet! Laten we beginnen met vraag 1: waarom werd Hij op vrijdag in het graf gelegd en niet op zaterdag? Antwoord: volgens de joodse traditie mogen joden op sabbatdag geen werk doen. Sabbat begint op vrijdag bij zonsondergang en duurt tot zaterdag zonsondergang en gedurende die periode houdt men rust.

Vraag 2: waarom heet de zaterdag voor Pasen Stille Zaterdag? Antwoord: sowieso omdat op deze dag de kerkklokken niet luiden. En omdat in de Rooms-Katholieke Kerk op Stille Zaterdag, net als op Goede Vrijdag trouwens, de Eucharistie in het geheel niet gevierd wordt. Zelfs de Heilige Communie wordt niet uitgereikt. Het is stil. Tijd voor bezinning! Stille Zaterdag is ook de dag waarop herdacht wordt dat Christus in Zijn graf lag en is tevens de laatste dag van de lijdensweek die ons voorbereidt op het christelijke Paasfeest.

Paaswake begint op zaterdagavond

Jezus heeft gezegd: “na drie dagen sta ik weer op”. De joods leiders hadden Pilatus verteld dat zij bang waren dat volgelingen van Jezus zijn lichaam zouden stelen om te beweren dat Hij was opgestaan. Pilatus heeft daarom het graf laten verzegelen en laten bewaken door 2 soldaten. Al deze voorzorgsmaatregelen hebben niet geholpen, het graf bleek bij zonsopgang op zondag leeg! De Paaswake is dan ook vanaf zonsondergang op zaterdagavond tot zonsopgang op zondag. Gedurende deze periode herdenkt men dat Jezus is opgestaan.

Internationale Marihuana Dag (420)

Onder de cannabisgebruikers staat 20 april (420) wereldwijd bekend als de International Marijuana Day, dé blowdag. Sinds de jaren ’70 een terugkerende traditie om op deze dag samen met vrienden openlijk een joint op te steken en je vooral niets aan trekken van de landelijke wetgeving omtrent het gebruik van cannabis. Eén ding wat ik niet ga doen is het verheerlijken van het gebruiken van cannabis als drugs, want net als drank maakt het meer kapot dan je lief is. Daarom zeg ik ook: gebruik cannabis verstandig, blow met mate(n).

Cannabis Bevrijdingsdag

Helaas was de 10e editie van Cannabis Bevrijdingsdag in 2018 ook definitief de laatste. In Nederland dus géén versie meer van de Global Marijuana March. Maar niet getreurd, op de eerste zaterdag in mei worden door in allerlei landen wel een mars georganiseerd. Klik hier voor een overzicht.

Dit staat ook op de agenda voor vandaag:

Deel dit bericht