afbeelding versterkt scheurbuik dag

2 mei – Internationale Scheurbuik dag | Werelddag van de Tonijn | Internationale Harry Potter-dag | Suikerfeest | Nationale inbraakpreventie weken | Nationale Fietsmaan

Internationale Scheurbuik dag

Op 2 mei wordt Internationale Scheurbuik dag gevierd. Het is je vergeven als je het niet wist. Het is niet de meest bekende dag op de lange, lange lijst van “Nationale Dagen” die nu op de kalender staan. Vroeger was de ziekte een reële bedreiging, maar in de moderne en ontwikkelde wereld is de ziekte zeldzaam vanwege verbeterde diëten. De oorsprong van Internationale Scheurbuik dag is helaas onbekend. Wat is het symbool van deze dag? De limoen is het symbool voor de Internationale Scheurbuik dag. Dat verklaart waarom je wordt gevraagd om vandaag limoengroene kleding aan te trekken.

Hoe ontstaat scheurbuik?

Door een tekort aan vitamine C krijg je scheurbuik; symptomen van rode en paarse vlekken op de huid, jeukende uitslag en bloedend tandvlees. Meestal gaan gevoelens van zwakte en pijn in gewrichten en spieren vooraf aan deze meer prominente symptomen. In latere stadia is tandverlies mogelijk. Geelzucht, koorts, convulsies en uiteindelijk de dood kunnen optreden als ze niet worden behandeld. Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, komt van het Latijnse woord scorbutus, wat scheurbuik betekent.

Waarom kregen de Britse zeevaarders de bijnaam “Limeys”?

Symptomen van scheurbuik werden voor het eerst geregistreerd door de oude Egyptenaren. Trouwens, door de hele menselijke geschiedenis heen is de ziekte geïdentificeerd. Net zoals de genezing ervan: meer fruit en groenten eten. Toen zeelieden de wereld begonnen te omzeilen, was het een constante bedreiging, omdat het erg moeilijk was om op lange reizen een constante aanvoer van vers voedsel te behouden.

Sommige historici hebben geschat dat tussen 1500 en 1800 maar liefst 2 miljoen zeelieden stierven aan scheurbuik. De Britse Royal Navy begon in de 19e eeuw met het verplicht stellen van dagelijkse porties limoensap voor leden van de marine. Ze mengden het met hun rum of bier en noemden het grog. Amerikaanse zeelieden begonnen Britse zeelieden op een denigrerende manier “Limeys” te noemen en het duurde niet lang voordat de term voor alle Britten werd gebruikt.

Waar zit de meeste vitamine C in?

Verrassend genoeg is de limoen niet de grootste bron van vitamine C. Er zijn veel andere groenten en fruit met een veel hoger ascorbinezuurgehalte, de andere naam voor de krachtige vitamine. Wie aan het einde van het lijstje staat heeft de minste vitamine C per 100 gram. Guave, rode paprika, zwarte bessen, spruitjes, peterselie, boerenkool, tuinbonen, groene kool, kiwi en aardbeien.

Weke dagen/week/maand staan nog meer op de agenda te pronken?

Deel dit bericht