2 februari – Wereld Wetlands Dag | Crêpes Dag | Wereld Ukulele Dag | Egeltjesdag

Wereld Wetlands Dag (Wereld Waterlandendag)

Waterlanden of wetlands zijn vanwege hun hoge biodiversiteit erg belangrijk voor het ecosysteem van onze planeet. Maar wat wordt bedoeld met de term “wetlands”? De definitie van wetlands, zoals opgetekend in het Verdrag van Ramsar, luidt: “Waterrijke gebieden, moerassen, vennen, veen- of plasgebieden, natuurlijk of kunstmatig, blijvend of tijdelijk, met stilstaand of stromend water, zoet, brak of zout, met inbegrip van zeewater, waarvan de diepte bij eb niet meer is dan zes meter”. Kustzones en rivierdelta’s vallen hier ook onder.

In Nederland vind je 43 waterrijke gebieden die aangewezen zijn als wetland, zij hebben een totale oppervlakte van 817 duizend hectare. Hiermee staan wij op een nette tweede plaats in de Europese Unie, alleen Duitsland heeft meer. Op natuurmonumenten.nl en in de blog van 2015 (2016) vind je meer informatie over dit onderwerp.

Crêpes Dag

Voor de liefhebber van het dunne pannenkoekje: tis Crêpes Dag vandaag. Bij deze dag hoort de volgende mythe: Tijdens het bakken van de overheerlijke crêpes houd je in je schrijfhand (je dominante hand) een gouden munt vast. Ter verduidelijking: je houdt de crêpespan vast met je zwakkere hand. Wanneer je de crêpe in de lucht gooit en opvangt met de pan dan wordt geloofd dat dit jaar een beter jaar zal zijn dan vorig jaar. Baat het niet dan schaadt het niet , zou ik zeggen!

Wereld Ukulele Dag

De online ukulele docent Mike Lynch (aka “Ukulele Mike”) riep in 2011voor het eerst 2 februari uit tot Wereld Ukulele Dag. Dus pak dat betoverende en magische instrument en tokkel er vrolijk op los vandaag.

Egeltjesdag

Als je denkt dat de jaarlijkse viering van Egeltjesdag (Grundsaudaag, Murmeltiertag) achterhaald is dan kom je bedrogen uit, deze “dag van” is ontzettend geliefd in Amerika. Vorig jaar trokken maar liefst tienduizenden mensen naar Gobbler’s Knob, een paar kilometer van het stadje Punxsutawney in Pennsylvania. Urenlang wachten de bezoekers in de vrieskou op het moment suprême. Het spektakel begint als de in klederdracht gestoken voorzitter van de Groundhog Club Phil de marmot uit zijn boomstronk haalt. Het murmeltier Punxsutawney Phil gaat dan voorspellen of er nog winterperiode aankomt of dat het binnenkort lente wordt.

Volgens de folklore gaat het zo: als Punxsutawney Phil zijn schaduw ziet op 2 februari en terug loopt naar zijn holletje dan reken maar op nog zes weken winter. Ziet meneer zijn schaduw niet, dan is de lente onderweg. Als we kijken naar de nauwkeurigheid van de voorspellingen van Phil dan zou ik er niet al te veel waarde aanhechten, hij heeft slechts in 30% van de gevallen gelijk.
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.