2 februari – Warmetruiendag | Vrouwendag | Wereld Waterlandendag | Crêpes Dag | Groundhog Day | Wereld Ukelele Dag

Greenchoice Warmetruiendag

Steeds meer mensen en bedrijven doen mee met de Greenchoice Warmetruiendag, een initiatief van Klimaatverbond Nederland. Zij willen met de Greenchoice Warmetruiendag bereiken dat mensen bewust worden van hoe makkelijk het is om energie te besparen en daardoor helpen om de CO2-uitstoot te verminderen. Meedoen is simpel: zet de verwarming lager, trek een warme trui aan en bespaar gezellig en comfortabel 6% energie (en dus 6% CO2) per graad!. Niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee en de lijn. Want als het kouder is moet je lichaam harder werken om warm te blijven en omdat dat energie kost val je af! Alleen maar voordelen!

Vrouwendag op Maria-Lichtmis

Deze Vrouwendag moet je niet verwarren met de Internationale Vrouwendag die op 8 maart wordt gevierd. De vrouwendag die vandaag op de agenda staat ontleend haar naam aan het christelijke feest Maria-Lichtmis. De fanatieke tuinders onder ons zullen dat zeker weten. Vrouwendag is traditioneel gezien de dag waarop het voorbereidende werk voor de moestuin wordt gestart. Dus hop, de moestuin in!

Wereld Waterlandendag

Dit jaar staan de stedelijke watergebieden (urban wetlands) centraal. Stedelijke watergebieden zijn te vinden in en rond steden of hun voorsteden. Daar horen rivieren en meren, moerassen, mangroven en koraalriffen onder andere bij. Wat is het probleem? Naarmate meer mensen naar de stad trekken en daardoor steden groter worden neemt de vraag naar woningen toe. De stedelijke watergebieden worden dan al snel opgeofferd. Maar wanneer deze intact blijven of hersteld worden maakt dat de stad een stuk leefbaarder. Gevolg:

  • minder overstromingen: wetlands fungeren als gigantische sponzen die stromend water absorberen.
  • drinkwaterbuffer
  • de slibrijke grond en de overvloedige planten in de wetlands functioneren als waterfilters
  • luchtkwaliteit in steden wordt verbeterd
  • interactie met de natuur vermindert stress en verbetert onze gezondheid
  • meer werkgelegenheid door bijvoorbeeld toerisme

Crêpes Dag

Voor de liefhebber van het dunne pannenkoekje: tis Crêpes Dag vandaag. Bij deze dag hoort de volgende mythe: Tijdens het bakken van de overheerlijke crêpes houd je in je schrijfhand (je dominante hand) een gouden munt vast. Wanneer je de crêpe in de lucht gooit en opvangt met de pan dan wordt geloofd dat je dit jaar genoeg geld zult hebben. Ik weet wel wat ik zo ga doen. 😉

Groundhog Day

Als je denkt dat de jaarlijkse viering van Egeltjesdag (Grundsaudaag, Murmeltiertag) achterhaald is dan kom je bedrogen uit, de Groundhog Day is ontzettend geliefd in Amerika. Volgens de folklore gaat het zo: als Punxsutawney Phil zijn schaduw ziet op 2 februari en terug loopt naar zijn holletje dan reken maar op nog zes weken winter. Ziet meneer zijn schaduw niet, dan is de lente onderweg. Als we kijken naar de nauwkeurigheid van de voorspellingen van Phil dan zou ik er niet al te veel waarde aanhechten, hij heeft slechts in 30% van de gevallen gelijk.

Wereld Ukelele Dag

De op 2 januari jongstleden overleden online ukelele muziekleraar en componist “Ukulele Mike” (61 jaar) riep in 2011 voor het eerst 2 februari uit tot Wereld Ukelele Dag. Pak als eerbetoon aan Michael B. Lynch dat betoverende en magische instrument en tokkel je eigen “Ukulele Mike”Lynch Tribute Video.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.