afbeelding versterkt kleurboeken dag

2 augustus – Nationale Kleurboeken Dag | Opening van de Tower Subway (1870) | Internationale Gouden Leeuwaapjes Dag

Nationale Kleurboeken Dag

Soms zijn buitenlandse “nationale dagen van” zo leuk dat ik ze gewoon moet melden. Dat geldt zeer zeker voor Nationale Kleurboeken Dag (National Coloring Book Day). Deze dag staat voor het plezier wat kinderen en volwassen beleven aan het inkleuren van plaatjes. Kleuren en kleurboeken zijn altijd populair geweest bij kinderen, maar in de loop der jaren is kleuren voor volwassenen steeds populairder geworden. Je kunt zelfs spreken van een hype. Velen vinden dat het niet alleen leuk is, maar ook een geweldige manier om stress te verminderen. En wat helemaal mooi is, kleurboeken zijn voor kinderen en volwassen een geweldig cadeau. Ga je op vakantie? Doe eens gek en neem een kleurboek mee in plaats van een leesboek.

Waarom kleuren in kleurboeken goed is voor je?

  • door je op één ding te concentreren kun je alle andere beslommeringen los laten
  • het helpt je te ontstressen
  • is zeer ontspannend, bijna meditatief
  • ze zeggen dat de kleurkeuze je emotionele beleving ondersteunt

Opening van de Tower Subway (1870)

In Londen werd op 2 augustus 1870 een tunnel onder de rivier de Theems geopend. Dit was de eerste ondergrondse tunnelbuis spoorlijn en heette de Tower Subway, deze liep van Great Tower Hill aan de noordelijke oever van de rivier naar Tooley Street ( Vine Lane) aan de zuidzijde. Om mensen in de tunnel op een comfortabele manier te vervoeren werd over een smalspoor een soort tram voortgetrokken, na een paar maanden bleek dit niet echt rendabel te zijn en verdween de “tram” om plaats te maken voor een voetgangerstunnel. Maar liefst één miljoen mensen maakte jaarlijkse gebruik van de (tol)tunnel.

Omdat de commerciële activiteiten aan de oostkant van Londen toenamen en de Tower Subway een voetgangerstunnel was geworden ontstond er de behoefte aan een nieuwe oeververbinding. Vanuit die behoefte is de Tower Bridge bedacht en gebouwd.

Tower Bridge

De Tower Bridge werd de nagel aan de doodskist van de Tower Subway. Je mocht gratis over de Tower Bridge en als je gebruik wilde maken van de Tower Subway dan moest je een halve pence tol betalen. De inkomsten van de Tower Subway daalde hierdoor drastisch en daarom besloot men in 1898 de tunnel definitief te sluiten.

Vandaag de dag liggen in de tunnel allerlei leidingen, is het gelukkig toch niet voor niets gegraven.

Internationale Gouden Leeuwaapjes Dag

Voordat de Olympische Spelen in Rio de Janeiro op 5 augustus 2016 officieel werden geopend met het ontsteken van het Olympisch vuur met de Olympische vlam had de vlam een behoorlijk lange tocht achter de rug. In drie maanden tijd reisde de vlam door en langs meer dan 300 Braziliaanse steden.

Op 2 augustus 2016 droeg Andreia Martins, biologe bij Associação Mico-Leão-Dourado (AMLD), de Olympische fakkel door het leefgebied van de gouden leeuwaapjes. Andreia werd geselecteerd als Olympische fakkeldrager vanwege haar 20 jaar lange inzet om de gouden leeuwaapjes te behoeden voor uitsterven en te zorgen voor een groter leefgebied.

De gemeenteraad van Silva Jardim, de geboorteplaats van Andreia Martins, riep 2 augustus 2016 uit tot “Dia do Mico-Leão-Dourado” (dag voor de Gouden Leeuwaapjes). In 2017 besloten Associação Mico-Leão-Dourado (AMLD) en Save The Golden Lion Tamarin (SGLT) 2 augustus uit te roepen tot International GLT Day.

Deel dit bericht