2 april – Witte Donderdag


 
Ter voorbereiding voor de aankomende christelijke dagen ben ik bij mijn buurman op bezoek gegaan, hij is namelijk theoloog. Ik ben zelf niet opgegroeid met het geloof dus ik had als leek een aantal vragen over de aankomende dagen en Pasen zelf. Het eerste waar hij over vertelde was Triduum Sacrum. Het Triduum Sacrum zijn de dagen voor het Paasfeest, dus Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag.

Hieronder de drie vragen die ik stelde aan mijn buurman over Witte Donderdag.

Waarom heet het Witte Donderdag?

Bij de kerk hebben kleuren een symbolische betekenis, ieder periode van het kerkelijk jaar heeft een kleur die bij die periode hoort. De kleuren die gebruikt worden zijn:

wit – kleur van reinheid, zuiverheid en vreugde, feestkleur / bijvoorbeeld met de Paastijd

paars – kleur van inkeer, boete, berouw en verwachting / bijvoorbeeld tijdens de Vastenperiode

groen – kleur van hoop en toekomst / op alle dagen waarop geen andere kleur is voorgeschreven

rood – kleur van vuur van de heilige geest, bloed en liefde / op bijvoorbeeld Goede Vrijdag

zwart – kleur van droefheid, leegheid en verlatenheid die gepaard gaat met verlies van dierbaren

roze – alleen op derde zondag van de Adventstijd en op de vierde zondag van de Vastentijd

goud – kleur van de overwinning, heerlijkheid en puurheid

Hoezo op Witte Donderdag de Paasmaaltijd?

Ik, als leek, dacht dat de Paasmaaltijd direct verband hield met Eerste Paasdag. Dat blijkt dus helemaal niet zo te zijn. De Paasmaaltijd houdt direct verband met het joodse Pesach. Met Pesach wordt de Exodus herdacht, de uittocht van de Israëlieten uit het oude Egypte onder leiding van Mozes. Mijn buurman, de theoloog, legt uit dat God de opdracht gaf om op de vooravond van de uittocht een maaltijd te breiden die snel en makkelijk te maken was en die staand gegeten moest worden. Waarom staand? Men moest snel kunnen vluchten. De maaltijd bestond uit Matzes en uit het eten van een vooraf geslacht lam, zo is het Pesachmaal ontstaan.

Dus op Witte Donderdag wordt herdacht dat Jezus en zijn leerlingen aan de vooravond van zijn kruisiging de Pesachmaaltijd nuttigden, het laatste Avondmaal.

Wat is precies “voetwassing”.

De wegen waren stoffig en onverhard in het vroegere Palestina en omdat men sandalen droeg werden de voeten vies van al het stof. Als je dan ergens op bezoek kwam was het een teken van gastvrijheid dat je een kommetje met water kreeg om je voeten te wassen. Had je slaven dan deden die dat, maar nooit de heer des huizes want dat werd weer gezien als vernedering.
Je kunt je dan ook wel de verbazing van de leerlingen van Jezus voorstellen toen hij hun voeten ging wassen. Terwijl Jezus de voeten waste zei hij: “Wie de grootste wilt zijn, die moet de minste worden”

Een prachtige zin om deze blog mee af te sluiten! Veel plezier vanavond met The Passion.

Deel dit bericht