19 juni – Internationale dag voor de Uitbanning van Seksueel Geweld in Conflictsituaties | Wereld Sikkelcel Dag | Vaderdag

Uitbanning van 

De term “conflict gerelateerd seksueel geweld” heeft betrekking op verkrachting, seksuele slavernij, gedwongen prostitutie, gedwongen zwangerschap, gedwongen abortus, gedwongen sterilisatie, gedwongen huwelijken en elke andere vorm van vergelijkbare seksueel geweld tegen vrouwen, mannen, meisjes of jongens die direct of indirect in verband kan worden gebracht met een (gewapend) conflict. Steeds meer wordt tijdens oorlog en conflicten seksueel geweld ingezet als machtswapen en als wapen om een samenleving te ontwrichten.

Vorig jaar riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 19 juni uit tot de Internationale dag voor de Uitbanning van Seksueel Geweld in Conflictsituaties. Zij deed dit om te benadrukken dat conflict gerelateerd seksueel geweld moet stoppen. Tevens staat deze dag in het teken van het eren van de slachtoffers en overlevenden en hen die hun leven verloren om te strijden tegen deze gruwelijke misdaden.

Blauwhelmen

De VN-vredesmacht is een organisatie van de Verenigde Naties, die wordt ingezet voor vredesoperaties. Soldaten die lid zijn van deze vredesmacht worden blauwhelmen genoemd en zij moeten garant staan voor veiligheid en vrede. Hoe erg is het dan om te horen dat juist blauwhelmen zich schuldig maken aan seksueel misbruikt of verkrachting! Vorig jaar waren er 99 meldingen van seksueel misbruik door blauwhelmen, dit zal hooguit het topje van de ijsberg zijn.

Wereld Sikkelcel Dag

Op 19 juni 2008 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aan die sikkelcel ziekte (SCZ) erkent als een mondiaal gezondheidsprobleem. Vanaf die datum bestaat ook de World Sickle Cell Awareness Day afkort tot SCD.

Het doel van deze dag is om het begrip en bewustzijn rondom deze ziekte te verhogen. En dat er stil gestaan wordt bij de dagelijkse strijd die de patiënten en hun families leveren.

Wat is sikkelcelziekte?

Sikkelcelziekte is een aangeboren en erfelijk ziekte van het bloed en komt het meeste voor in etnische groepen waar van oudsher malaria heerst. De meeste mensen met de ziekte hebben een Afrikaanse, Arabische of Aziatische achtergrond. Bij iemand met sikkelcel iekte leven de rode bloedcellen minder lang en zijn ze minder goed in staat om zuurstof te vervoeren. Een gezonde bloedcel leeft 120 dagen, een sikkelcel maar 20. Hierdoor kan iemand met sikkelcelziekte ernstige bloedarmoede krijgen.

Naar schatting zijn er 1.000 à 1.500 patiënten in Nederland waarvan 2/3 deel kind is. De helft van de kinderen in Nederland met sikkelcelziekte is van Afrikaanse afkomst en daarvan is een derde afkomstig uit Suriname, Curaçao of de Nederlandse Antillen.

Vaderdag

Net zoals bij Moederdag zijn de prijzen van de meest populaire Vaderdag geschenken de laatste weken trapsgewijs omhoog gegaan. Het is en blijft natuurlijk een commerciële “feestdag” die flink moet worden uitgebuit door de detailhandel.

Tis dat ik te oud ben om met een zelf-gekleide-asbak aan te komen zetten op Vaderdag maar anders….. 😉

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.