afbeelding versterkt dag van de architectuur

19 juni – Dag van de Architectuur | Open Tuinenweekend | Nationale Brandweerherdenking | Internationale Surf Dag | Wereld Jonglerendag | Wereld Drentelen Dag | Dag voor de Uitbanning van Seksueel Geweld tijdens Conflicten | Wereld Martini Dag | Wereld Sikkelcel Dag | Internationale Tennis Dag | Dag van de Bouw 2021| Roze Zaterdag | Vlaggetjesdagen

Dag van de Architectuur

Dag van de Architectuur is een landelijk evenement (sinds1986) dat jaarlijks in juni wordt georganiseerd door diverse Architectuurcentra. De Dag van de Architectuur is voor iedereen die geïnteresseerd is in architectuur, stedelijke ontwikkeling en ruimtelijke kwaliteit in de breedste zin van het woord. Misschien dat je het niet weet maar Dag van de Architectuur duurt niet 1 maar 2 dagen. Dus morgen kun je er ook nog op uit. Op Dag van de Architectuur stellen de deelnemende dorpen en steden bijzondere gebouwen open en bieden een programma lezingen, debatten, tentoonstellingen, films en excursies.

Wat is het thema Dag van de Architectuur?

Sinds 2020 wordt het thema vastgesteld door de Stichting Coördinatie Lokale Architecttuurintiatieven in nauw overleg met de architectuurcentra. Het thema dit jaar is Architectuur/Klimaat. De organisatoren vragen aan de hand van het thema aandacht voor grote ontwerpopgaven, de rol van ontwerpers en opdrachtgevers. Tevens komt het belang van het landelijke netwerk van lokale initiatieven om het gesprek aan te gaan met burgers en andere stakeholders voorbij fietsen.

In diverse steden worden lezingen, rondleidingen en tentoonstellingen georganiseerd. Lopend of op de fiets kun je bijzondere gebouwen en plekken ontdekken. Iedere stad of regio geeft het programma haar eigen invulling. Wil je weten wat er te doen is in welke stad? Klik hier en klik vervolgens op de iconen op de kaart voor meer informatie.

Wereld Drentelen Dag

Er zullen hele volksstammen zijn die niet weten wat drentelen is, simpelweg omdat het in deze jachtige tijd niet het soort woord is dat standaard in het woordenboek van de homo sapiens hectica voorkomt. Je kunt drentelen in de context van World Sauntering Day het beste vertalen met doelloos rondlopen. De bedenker de heer W.T. Rabe kwam met deze dag aanzetten (1979) als tegenhanger van het fenomeen joggen dat eind jaren tachtig een ware rage was. Hij vond dat mensen beter konden gaan wandelen zodat ze aandacht konden schenken aan de wereld om hen heen. Gewoon lekker doelloos een ommetje maken, een beetje mijmeren, even stoppen en aan een roos ruiken. Kortom, stap uit de mallemolen van het leven en geef je geest een pauze van alle druk van je omgeving. Het zal je goed doen!

Open Tuinenweekend

Het Open Tuinenweekend is een evenement van de vereniging Groei & Bloei en heeft als doel een groenere omgeving te creëren. Tijdens deze dagen kun je in een aantal tuinen rondstruinen of drentelen, wat je wilt. Op de website van Groei en Bloei kun je zien wie, wat en wanneer organiseert. Vanwege COIVD-19 zijn het aantal deelnemers minder. Tip van de dag: check de evenementen-vinder op de website.

Het houdt niet op! Er staan nog veel meer dagen op de kalender:

Onderstaande dagen hebben een aangepast programma vanwege COVID-19

Deel dit bericht