afbeelding versterkt wereld kwark dag

19 januari – Wereld Kwark Dag | Internationale Bloemen Dag | Wereld Popcorn Dag

Wereld Kwark Dag

Wereld Kwark Dag (World Quark Day) is een initiatief van Queen of Quark en werd voor de eerste keer in 2019 gevierd. De koningin van de kwark is niet zoals je misschien had gedacht een vrouw uit een Engelstalig land. Niets in minder waar. De koningin huppelt vrolijk door de Beierse alpen (Duitland). Deze dame is een liefhebber van kwark en gezond eten, maar is geen verrassing als je jezelf uitroept tot koningin van de kwark. Ze was tot en met 18 juni 2019 actief op Instagram, en daarna is het stil. Na het uitbrengen van een boek en het lanceren van Wereld Kwark Dag bleef er nets meer te wensen over. Dat is de meest positieve gedachte die bij me opkomt.

Wat zijn de voordelen van kwark?

Op Wereld Kwark Dag wordt superfood kwark in de het zonnetje gezet. Laat ik er eens een paar opnoemen, misschien word jij dan ook een kwarkjunkie.

  • kwark is een eiwitrijk, vetarm alternatief voor zachte kaas en yoghurt
  • je mag kwark ongelimiteerd eten
  • roomkaas of zure room kun je moeiteloos vervangen door de vetarme kwark
  • wordt creatief en maak kwark-smoothies,- cheesecake, -dips of -spreads

Internationale Bloemen Dag

Internationale Bloemen Dag (International Flower Day) wordt jaarlijks op 19 januari gehouden. Nu wil jij graag meer weten of het hoe en waarom van Internationale Bloemen Dag, toch? Als je het totaal niet boeit dan zeg ik: skippen naar Wereld Popcorn Dag. Verantwoordelijk voor het ontstaan van Internationale Bloemen Dag is Rohan Levy. In 2013 reisde hij samen met zijn dochter door Tasmanië en op 19 januari werden ze bij aankomst op de Salamanca Market (Hobart) opgewacht door een jonge vrouw die hen een mooie tros langgerekte madeliefjes schonk. Rohan legde de bloemen op het hoofd van zijn dochter en nam een foto. Het resultaat scheen grappig te zijn.

Uiteindelijk heeft Rohan bij 280 wildvreemden bloemen op het hoofd gelegd en een foto gemaakt. De mensen waren blij verrast en deze actie toverde een glimlach op ieders gezicht. Vader en dochter riepen 19 januari spontaan uit tot International Flower Day. En zo is het gekomen.

2e editie Nationale Popcorn Dag

Heugelijk nieuws: in de Pathé bioscopen krijg je vandaag gratis een kleine Popcorn. Minder heugelijk nieuws: alle Pathé en Euroscoop bioscopen zijn op besluit van de overheid gesloten. Domper! Afijn, je vindt op Nationale Popcorn Dag vast wel iets om te vieren. En dat doe je dan natuurlijk in stijl. Met popcorn. Als rasechte zoetekauw prefereer ik logischerwijs de zoete popcorn, die zoute vind ik echt niet te (vr)eten. Daarentegen schijnt de zoute variant wel iets gezonder te zijn in vergelijking met de zoete. Sois!

ps kijk ik deze ochtend in mijn inbox krijg ik van Pathé een voucher voor een gratis small popcorn die ik kan inwisselen wanneer de bioscopen weer open zijn. Dit valt in de categorie zeer heugelijk nieuws.

De lekkerste popcorn maak je zelf!

Zet een grote pan (zonder deksel) op het vuur en bedek de bodem met een dun laagje olijfolie (kokosnootolie). Laat de olie goed heet worden maar niet walmen. Om te testen of de olie heet genoeg is kun je een paar maiskorrels in de pan doen. Draaien ze meteen hard rond dan is de olie heet genoeg. Leg daarna een laag gedroogde maïskorrels in de pan en doe de deksel op de pan. Schud vervolgens de pan zodat alle korrels met olie bedekt worden. Gooi niet te veel maïskorrels in de pan, want de korrels worden 7 tot 8 keer zo groot.

Laat ze rustig poppen en schuif de deksel een beetje schuin op de pan zodat de stoom kan ontsnappen. Schud de pan nog een keer. Zet het vuur uit als er geen maïskorrels meer poppen. Laat de deksel nog even op de pan zodat ook de laatste korrels popcorn kunnen worden.

Zout of zoet of…..?

Bestrooi voor een zoute variant de popcorn met een halve theelepel zout en schud de pan nog een goed. Voor zoete popcorn strooi je er een eetlepel poedersuiker over en schud je de pan. Dat zijn de twee meest bekende varianten maar wat dacht je van om er zeezout, peper, kerriepoeder en paprikapoeder over heen te strooien? Of ga voor de Mexicaanse popcorn variant.

  • Meng een halve theelepel chilipoeder met het sap van een halve limoen en wat rasp van de schil. Nadat de popcorn gepoft is, meng je het mengsel er doorheen. Nondeju, wâ lekker!
Deel dit bericht