19 april – Landelijke Dag tegen Pesten | Goede Vrijdag | Open Golfdagen | Tulpenfestival

Landelijke Dag tegen Pesten

Pesten is een groot maatschappelijk probleem. De kinderen (of volwassenen) die het meeste gevaar lopen om gepest te worden zijn vaak net iets anders dan andere, ze kunnen niet in het hokje “alledaags” gestopt worden. Zie je er iets anders uit dan ben je al snel het middelpunt van pesterijen. Er zijn legio redenen te vinden waarom iemand gepest wordt, maar moeten we dat accepteren? Wist je dat op scholen 1:10 leerlingen wordt gepest, op het werk 1:8 en in het bejaardentehuis 1:5?

Je ziet hoe ouder dat we zijn hoe erger het pesten wordt. Stop er mee, en de wereld wordt een stuk leuker en gezelliger. Voor jou en voor iedereen om je heen. Druk het pesten nu de kop in, want het begint op de kleuterschool en gaat door tot in het bejaardenhuis.

Wanneer plagen (cyber)pesten wordt

Wist je dat cyberpesten het meeste voorkomt bij jongeren tussen de 10 en 14 jaar oud? En dat meisjes vaker slachtoffer worden van cyberpesten dan jongens? Enkele bekende vormen van structureel pestgedrag zijn:

  • buitensluiten en doodzwijgen
  • roddelen of publiekelijke voor schut zetten
  • fysieke en verbale intimidatie, mishandeling, happy slapping
  • afpersing
  • beschadiging, vernieling, diefstal of kwijtmaken van eigendommen
  • voortdurend kritiek op het slachtoffer uitoefenen

Stop Pesten Nu!

Als je ziet dat iemand gepest wordt, ga dan niet op een afstandje staan te kijken, of wat nog erger is een filmpje maken voor YouTube of voor in de groepsapp. Neem het op voor de gepeste en zeg tegen de pester dat jij dit NIET accepteert. Pesten drijft het slachtoffer tot wanhoop, hij/zij verliest zijn/haar zelfvertrouwen, eigenwaarde, wordt angstig en krijgt daardoor een negatief zelfbeeld. Het kan zulke erge vormen aannemen dat het slachtoffer van pesterijen géén andere uitweg ziet dan zelfmoord te plegen. Wil jij als pester verantwoordelijk zijn voor de dood van je pestslachtoffer? Nee toch? Stop pesten nu!

Hoezo Goede Vrijdag?

Als je “held” verraden en gekruisigd wordt kun je toch niet spreken van een goede dag? Zo dacht ik een paar jaar geleden over Goede Vrijdag, totdat ik hierover sprak met mijn voormalige buurman, de theoloog. Hij legde me uit dat vanuit Pasen teruggezien het “goed” was dat Jezus stierf. Hij, het Lam Gods, nam met zijn kruisdood alle zonde van de wereld weg. Hij, de onschuldige, stierf als boetedoening voor de hele wereld. En dat is waarom Goede Vrijdag “goed” is. Halleluja juttenperen!

Open Golfdagen

Tijdens de Open Golfdagen kan je een weekend lang op verschillende golfbanen in Nederland introductieles krijgen in golf. Op de website opengolfdag.nl kun je een activiteit zoeken en boeken. Dus als je altijd al eens een balletje hebt willen slaan op een golfbaan dan kun je nu je kans grijpen.

Tulpenfestival

Van 19 april tot en met zondag 5 mei wordt in de Gemeente Noordoostpolder het Profytodsd Tulpenfestival georganiseerd. Een festival dat zeer geliefd is, vorig jaar bezochten tienduizenden mensen uit binnen- en buitenland het Tulpenfestival. Door de vele activiteiten is het echt een aanrader. Voor ieder wat wils, er zijn: auto- en solexroutes, fiets- en wandelroutes, rondrit in een bus, koetsentocht, tulpenvliegroute, tulpenfotowedstrijd. Klik hier voor een overzicht van alle activiteiten.

Deel dit bericht