afbeelding ondersteunt antibiotica dag

18 november – Europese Antibiotica Bewustwordingsdag | Mickey Mouse Dag | Europese Dag Stop Seksueel Misbruik van Kinderen | Wereld COPD Dag | Wereld GIS dag | Guinness World Records Dag | Internationale Dag van de Islamitische Kunst | Wereld Antimicrobiële Bewustwordingsweek

Europese Antibiotica Bewustwordingsdag

Op de Europese Antibiotica Bewustwordingddag begint ook de Wereld Antimicrobiële Bewustwordingsweek. De Antibiotica Dag en de Antimicobiële Week vertellen ons beide hetzelfde: door verkeerd en teveel gebruik van antibiotica zijn steeds meer bacteriën resistent tegen (ongevoelig voor) de werking ervan met als gevolg dat het aantal infecties door resistente bacteriën toeneemt. Het risico daarvan is dat ziektes, zoals longontsteking of blaasontsteking moeilijker of niet meer behandeld kunnen worden.

Op de Europese Antibiotica Bewustwordingsdag wordt in heel Europa aandacht gevraagd voor het verantwoord gebruik van antibiotica bij mens en dier. Tot aan 2019 heette de Wereld Antimicrobiële Bewustwordingsweek de Antibiotica Bewustwordingsweek. Waarom deze naamsverandering?

Waarom geen Antibiotica Bewustwordingsweek meer?

Waarom werd de Antibiotica Bewustwordingsweek veranderd Wereld Antimicrobiële Bewustwordingsweek? Laat ik beginnen om uit te leggen wat antimicrobiële middelen zijn? Antimicrobiële middelen zijn geneesmiddelen die micro-organismen als bacteriën, virussen en schimmels doden of hun groei remmen. Antimicrobiële middelen zijn onder te verdelen in antibiotica tegen bacteriën, antischimmelmiddelen tegen schimmels en gisten, anti parasitaire middelen en antivirale middelen tegen virussen. Zoals je ziet valt antibiotica onder de paraplu van antimicrobiële middelen.

Antibiotica resistentie is ontzettend erg, maar dat is nog niet het ergste wat ons kan gebeuren. Wereldwijd gezien maakt antimicrobiële resistentie (AMR) een grote opmars. Deze antimicrobiële resistentie was vorig jaar één van de grootste bedreigingen voor de gezondheidszorg. Vrij logisch dus dat besloten werd om de naam van antibiotica naar antimicrobieel te veranderen.

Mickey Mouse Dag

Het is vandaag de tweeënnegentigste verjaardag van Mickey Mouse. Gisteren was het de vijftigste verjaardag van die andere mouse. De mouse die Douglas Engelbart had ontwikkeld. Die mouse kreeg pas echt voet aan de grond toen Steve Jobs zich er mee ging bemoeien. Onze Mickey veroverde de wereld op 18 november 1928. Op die bewuste novemberdag werd Steamboat Willie als sneakpreview vertoond voor de film Gang War. In de tekenfilm Steamboat Willie veranderde Mickey en Minnie de lading van een vrachtboot, inclusief levende have, in een orkest.

Achteraf gezien was dit de eerste commercieel succesvolle tekenfilm met een volledig synchrone geluidsband. Ondanks het feit dat Steamboat Willie niet de eerste Mickey Mouse tekenfilm was wordt het gezien als Mickey’s ware debuut én zijn verjaardag! Gefeliciteerd Mickey.

21e editie Wereld GIS dag

Hartstikke leuk hoor zo’n GIS dag maar wat is GIS? Dat heb ik even opgezocht. De afkorting GIS staat voor Geografisch Informatie Systeem. Het is een technologie waarmee informatie over geografische objecten, zogeheten geo-informatie beter kan worden opgeslagen, beheerd, bewerkt, geanalyseerd, geïntegreerd en gepresenteerd. Dit gebeurt op basis van locatie. En dat maakt GIS bijzonder; de koppeling tussen locatie en informatie.

Geografische Informatie Systemen worden heel veel gebruikt en voor allerlei verschillende dingen. GIS helpt bij COVID-19 reactie-inspanningen, bosbranden, maakt steden veiliger, bekijkt hoe informatie kan worden georganiseerd om betere beslissingen te nemen in planning en toewijzing van middelen, en nog veel meer.

En dit staat ook nog op de internationale agenda vermeld

Deel dit bericht