internationale museumdag

18 mei – Internationale Museumdag | Wereld Plantendag | Wereld Hiv-vaccinatie Dag | Europese Kankerverpleging Dag

Internationale Museumdag gaat online

Sinds 1977 organiseert International Council of Museums (ICOM) de Internationale Museumdag. De reden voor ICOM om Museumdag te gaan organiseren is om haar rol in de ontwikkeling van de samenleving meer in de openbaarheid te brengen. Sinds 1977 zijn er steeds meer musea mee gaan doen. In 2019 stond de teller op meer dan 55.000 deelnemende musea, verspreid over 150 landen. Maar niet in Nederland en België want die twee landen besteden weinig tot geen aandacht aan de Internationale Museumdag. Die vieren hun eigen museumdag feestje.

Op Internationale Museumdag (IMD) heb je wereldwijd, gratis toegang tot veel musea. Maar dit jaar ga jij niet naar het museum maar komt het museum bij je thuis. Via de digitale snelweg. De organisator ICOM heeft dat voor Museumdag 2020 besloten in verband met de corona-pandemie.

Thema Internationale Museumdag: Museums for Equality: Diversity and Inclusion

ICOM selecteert elk jaar voor Internationale Museumdag een thema dat een centrale plek inneemt in de samenleving. Met het thema Museums for Equality: Diversity and Inclusion wil men laten zien dat de musea met al haar personeel zich inzetten voor meer gelijkheid, diversiteit en inclusiviteit in onze samenleving.

Wereld Plantendag

The International Fascination of Plants Day, zoals Plantendag officieel heet wordt georganiseerd door de EPSO (European Plant Science Organisation). Het primaire doel van deze dag is om mensen te enthousiasmeren voor de plantenwereld en hen bewust te maken over de belangrijke rol van groene planten. Planten vervullen een belangrijke rol in ons leven, denk maar eens aan de landbouw, duurzame productie van voedsel, tuinbouw en bosbouw. Vergeet de non-food producten niet zoals, papier, energie en geneesmiddelen. Zonder groene planten, geen schone lucht, geen schoon water en geen gezond voedsel.

Plant eens een zaadje

Uit één klein zaadje kunnen veel groene levens ontstaan, van kruiden tot bomen, of van sierbloemen tot gewassen die alle dieren en de mensheid op deze planeet nodig hebben om te overleven. Biologen schatten het totale aantal plantensoorten grofweg op ongeveer 250.000. Plant vandaag een zaadje en laat je verbazen. Misschien is dit wel je eerste stap op weg naar een carrière als bioloog. Uiteindelijk zullen en zijn plantenwetenschappers van cruciaal belang voor het sociale en ecologische landschap van nu en in de toekomst

Wereld Hiv-vaccinatie Dag

Sinds 1998 wordt HIV Vaccine Awareness Day (HVAD) georganiseerd om de vele vrijwilligers, gezondheidswerkers, organisaties en wetenschappers die samenwerken om een vaccin te ontwikkelen om HIV te voorkomen te bedanken voor het vinden van een veilig en effectief preventief HIV-vaccin. Het is ook een dag om samenlevingen over de hele wereld te onderwijzen over het belang van een preventief HIV-vaccin onderzoek. Een veilig en effectief preventief hiv-vaccin is namelijk de sleutel tot het beëindigen van de hiv-pandemie.

HIV-onderzoek omvat ook inspanningen om een vaccin voor HIV-behandeling te ontwikkelen (een therapeutisch vaccin genoemd). Behandeling met een therapeutisch hiv-vaccin zou hiv idealiter op niet-detecteerbare niveaus houden zonder de noodzaak van regelmatige antiretrovirale therapie (ART).

4e editie Europese Kankerverpleging Dag

European Cancer Nursing Day komt uit de koker van de European Oncology Nursing Society (EONS). Op deze dag schenken duizenden Europese oncologieverpleegkundigen aandacht aan de Europese kankerverpleging. Europese Kankerverpleging Dag wil volledige erkenning van de belangrijke rol die de oncologieverpleegkundige speelt tijdens het gehele ziekteproces van de kankerpatiënten. Deze dag wijst eveneens op het belang van een goede opleiding en wil het zien als een erkend specialisme. Er stonden voor dit jaar allerlei activiteiten gepland maar die zijn helaas geannuleerd.

Deel dit bericht