afbeelding versterkt dag van de groene kinderopvang

18 mei – Dag van de Groene Kinderopvang | Wereld Plantendag | Wereld Hiv-vaccinatie Dag | 1e halve finale Eurovisiesongfestival 2021 | Internationale Museumdag | Europese Kankerverpleging Dag

Dag van de Groene Kinderopvang

Jaarlijks wordt op de 3e dinsdag in mei de Dag van de Groene Kinderopvang (DVDGKO) georganiseerd door Stichting Groen Cement. Wellicht ten overvloede, maar met groen wordt dus niet het interieur bij de gastouder bedoeld. Kan natuurlijk wel maar is geen vereiste. Met het groen in de Groene Kinderopvang wordt de natuur bedoeld. Op de Dag van de Groene Kinderopvang worden gastouders gevraagd om op de eigen kinderopvanglocaties natuuractiviteiten te organiseren.

Hoe groen is mijn nicht Helga?

Mijn nicht Helga uit Eindhoven is erkend gastouder (Bloeiend Opgroeien) en is, gezien door mijn wellicht licht bevooroordeelde ogen, de perfecte “groene gastouder”. Zij trekt met de kleintjes de natuur in en laat ze met alles kennis maken. Kleuren en geuren, herkennen van vogels, vlinders en insecten. Maar bovenal leert zij de kinderen respect te hebben voor dieren en voor alles wat groeit en bloeit. Als er een “groen award” voor de “groenste gastouder” zou zijn dan zou ik mijn nicht Helga nomineren. Niemand zo begaan en enthousiast als zij.

Wereld Plantendag

The International Fascination of Plants Day, zoals Plantendag officieel heet wordt georganiseerd door de EPSO (European Plant Science Organisation). Het primaire doel van deze dag is om mensen te enthousiasmeren voor de plantenwereld en hen bewust te maken over de belangrijke rol van groene planten. Planten vervullen een belangrijke rol in ons leven, denk maar eens aan de landbouw, duurzame productie van voedsel, tuinbouw en bosbouw. Vergeet de non-food producten niet zoals, papier, energie en geneesmiddelen. Zonder groene planten, geen schone lucht, geen schoon water en geen gezond voedsel.

Planten zijn fascinerend

Je stopt een klein zaadje in de grond en er ontstaat zomaar “groen leven”; van kleine kruiden tot grote bomen, alles begint met één klein zaadje. Plantenbiologen schatten het totale aantal plantensoorten ruwweg op ongeveer 250.000. Planten vervullen een belangrijke rol in ons leven, denk maar eens aan de landbouw, duurzame productie van voedsel, tuinbouw en bosbouw. Vergeet de non-food producten niet zoals, papier, energie en geneesmiddelen.

Wereld Hiv-vaccinatie Dag

Sinds 1998 wordt HIV Vaccine Awareness Day (HVAD) georganiseerd om de vele vrijwilligers, gezondheidswerkers, organisaties en wetenschappers die samenwerken om een vaccin te ontwikkelen om HIV te voorkomen te bedanken voor het vinden van een veilig en effectief preventief HIV-vaccin. Het is ook een dag om samenlevingen over de hele wereld te onderwijzen over het belang van een preventief HIV-vaccin onderzoek. Een veilig en effectief preventief hiv-vaccin is namelijk de sleutel tot het beëindigen van de hiv-pandemie.

HIV-onderzoek omvat ook inspanningen om een vaccin voor HIV-behandeling te ontwikkelen (een therapeutisch vaccin genoemd). Behandeling met een therapeutisch hiv-vaccin zou hiv idealiter op niet-detecteerbare niveaus houden zonder de noodzaak van regelmatige antiretrovirale therapie (ART).

En dan staan we vandaag ook stil bij de volgende topics:

Deel dit bericht