afbeelding versterkt wereld luisterdag

18 juli – Wereld Luisterdag | Internationale Nelson Mandeladag | Kaviaardag

Wereld Luisterdag

De in Lissabon woonachtige filmmaker en curator Raquel Castro is verantwoordelijk voor het Wereld Luisterdag thema van dit jaar. Zij koos voor: The Unquiet Earth. Het Wereld Luisterdag thema is een open invitatie om eens echt naar de aarde en haar geluiden te luisteren. Neem vorig jaar, door COVID-19 was er minder omgevingsgeluid en hierdoor kwamen de natuurlijke geluiden boven drijven. Geluiden die we opnieuw moesten ontdekken, geluiden die ons eraan herinnerde dat we deze mysterieuze en ontzagwekkende planeet delen. Kleine, verborgen, ondergrondse, lucht-, onderwater-, infra- en ultrasone geluiden, onhoorbaar voor het blote oor, kunnen een nieuw, potentieel hoopvol perspectief bieden op de toekomst van de planeet en de mensheid.

Wat is het doel?

Eén van de doelen van Wereld Luisterdag (World Listening Day) is om te leren luisteren naar de geluiden van de wereld om ons heen. Ook wel de akoestische omgeving genoemd. Een omgeving die bestaat uit geluiden van de natuur, de dieren en de mens zelf. Vandaag worden we dus uitgedaagd om eens aandachtig te luisteren naar de geluiden uit onze leefomgeving of naar die van andere. Wereld Luisterdag is een initiatief van het World Listening Project (WLP) en zij streven naar een meer inclusieve en empathische nieuwe wereld.

Waarom Wereld Luisterdag specifiek op 18 juli?

Zoals bij zoveel “dagen van’ is deze datum niet random gekozen. Ter ere van de geboortedag (18-07-1933) van de beroemde Canadese componist, muziekpedagoog, auteur, beeldend kunstenaar, filosoof en milieuactivist R. Murray Schafer valt Wereld Luisterdag op 18 juli. Zijn World Soundscape Project uit de jaren zeventig stond aan de basis van de akoestische ecologie

Internationale Nelson Mandeladag

De essentie van Mandela Day – onderneem actie, inspireer tot verandering en maak van elke dag een Mandela Day – is belangrijker dan ooit tevoren. Veel gezinnen in Zuid-Afrika hebben tijdens de COVID-19-pandemie weinig tot geen inkomen. Zij werken op basis van no-work no pay. Door de pandemie blijven veel vrouwen thuis omdat ze door de lockdown voor de kinderen dienen te zorgen en les te geven. Door het wegvallen van haar inkomen kampen veel Zuid-Afrikanen op dit moment met voedselonzekerheid.

Geïnspireerd door de mantra van het Congress of South African Students, Each One Teach One, heeft de Nelson Mandela Foundation Zuid-Afrika de campagne #Each1Feed1 gestart. Een campagne om geld op te halen voor het opzetten van een voedseldistributienetwerk. Nelson Mandela Foundation Zuid-Afrika gaat samen met haar partners voedselpakketten uitdelen om gezinnen voor minimaal drie maanden te ondersteunen. Ook jij kan een donatie maken, klik op de link.

Nelson Mandeladag in Nederland

Op initiatief van Stichting Mandela en Frank Rekers – oprichter van 4Human Training, Coaching & Advies en Talking Stick instituut – zal dit jaar Mandela Day 2021 in Nederland doorgaan. Vandaag wordt de geboortedag van Nelson Mandela herdacht. De herdenking begint om 15.00 met een kranslegging bij het beeld van Nelson Mandela aan de Johan de Wittlaan te Den Haag. Gevolgd door een bijeenkomst die 67 minuten duurt. Waarom precies 67 minuten en het programma van de bijeenkomst staat te lezen op mandeladay.nl.

Nationale Kaviaardag

Eigenlijk zijn mensen maar raar. Kijk eens naar onze eetgewoontes: we eten rauwe vis, we bakken lever en niertjes, smeren rauw vlees op onze boterham en de rijken der aarde eten onbevruchte eitjes van een vis. Dat is dus kaviaar, onbevruchte eitjes. Het is lekker, een ware delicatesse, zeggen de gebruikers. Oh ja, doordat de vissen eerst moeten worden gedood voordat de eitjes eruit kan worden gehaald, is kaviaar niét vegetarisch. Tis maar dat je het weet. Nog een feitje: normaal gesproken mag je van buiten de EU 20 kilo vis of visproducten meenemen. Er geldt een uitzondering voor kaviaar. U mag maximaal 125 gram kaviaar van de steur meenemen. Maar alleen als de verpakking is verzegeld met een CITES-label.

Deel dit bericht