afbeelding versterkt batterijen

18 februari – Internationale Batterijen Dag | Nationale Drink Wijn Dag | Internationale Asperger-dag | Flirten Dag | Vlaamse Week tegen Pesten

Internationale Batterijen Dag

Stroom is voordeliger dan batterijen. Maar niet alle apparaten werken op stroom. Dat is de reden dat batterijen een belangrijke plaats innemen in ons dagelijks leven. Wist je dat in elk huis gemiddeld 107 batterijen liggen? We stoppen batterijen in onze afstandsbedieningen, zaklampen, fietslichten, telefoons en speelgoed. Maar ook tuinverlichting, draadloze toetsenborden en rookmelders staan in de top tienen ga zo maar door. Hoe langer een batterij of accu mee gaat hoe voordeliger het voor je portemonnee en de natuur is. Maar op een gegeven moment is de batterij leeg, en wat doe je er dan mee? In de prullenbak? Internationale Batterij Dag wil ons bewust maken van het belang van verantwoorde batterijrecycling.

Ruim 25.000 inleverpunten voor al jouw lege batterijen

De zware metalen kwik en cadmium zijn stoffen die je echt niet in je kropsla wilt aantreffen. Laten dat nu precies de stoffen zijn die in batterijen zitten. Dat is de reden waarom het belangrijk is dat ze niet bij het gewone afval gegooid worden. Een batterij lever je bij het klein chemisch afval of bij een inzamelpunt voor lege batterijen. Maar wist je dat je lege batterij kunt inleveren bij alle winkels die batterijen verkopen?

Europese Batterij Recycle Week

Het is belangrijk dat batterijen niet in de natuur of in de gewone afvalbak terechtkomen. De zware metalen die daar in zitten zijn schadelijk voor het milieu en kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen. Ook bevatten lege batterijen waardevolle stoffen die men kan hergebruiken om bijvoorbeeld een kaasschaaf of koekenpan van te maken. Het belang van gescheiden batterijeninzamelingen en recycling van batterijen wordt tijdens de European Battery Recycling Week nog eens extra benadrukt.

Nationale Drink Wijn Dag

In 2017 omarmde wijngekken.nl de Amerikaanse Drink Wine Day en doopte deze dag om tot Nationale Drink Wijn Dag. In datzelfde jaar richtte zij de Facebookpagina Nationale Drink Wijn Dag op. Een jaartje later ontdekte ik op mijn beurt weer de Nationale Drink Wijn Dag en plaatste deze dag op mijn “dagen van” kalender. Sinds Chateau Meiland lijkt het wel of heel Nederland aan de wijn zit. De kreet wijnen wijnen wijnen ongekend populair. Misschien moeten we de dag omdopen tot Nationale Wijnen Wijnen Wijnen Dag.

Is rode wijn drinken op Drink Wijn Dag goed voor je?

Zeker ja, buiten dat een wijntje op zijn tijd best lekker is blijken er als bonus nog gezondheidsvoordelen aan vast te zitten. Rode wijn is goed voor je omdat:

  • het slagaderlijke verstoppingen en het verharden van de slagaderlijke wanden kan voorkomen
  • rode wijn zorgt voor een betere doorbloeding en spijsvertering
  • je er een beter hartritme van krijgt
  • het ontstaan van nieuwe vetcellen vertraagt
  • rode wijn je endorfine gehalte verhoogt
  • het je gehemelte reinigt
  • zelfs de groei van kankercellen in de borst en longen kan tegengaan

Doar moet op gedlonke worde, hi ha ho! Enne, ik dlink alleen ma wijn omda ut keigoed is voor me toevallig. Ploost!

Internationale Asperger-dag

Op Internationale Asperger-dag ligt de focus puur op het syndroom van Asperger. Maar ook wat het effect van het hebben van dit syndroom heeft op de persoon en zijn naaste omgeving. Het syndroom van Asperger is een van de vormen van het autisme spectrum stoornis. Wat is typerend voor Asperger? Het omgaan met anderen is bijvoorbeeld lastig, ze zijn motorische onhandigheid en gevoelig voor geluiden, geuren en aanrakingen. Ook al wordt deze vorm van autisme ook wel ziekte van Asperge genoemd, je kun er niet van genezen. Wel kan men door training leren omgaan met de beperkingen.

Nieuwsfeitje: het syndroom van Asperger is vernoemd naar de Oostenrijkse kinderarts Hans Asperger (18 februari 1906 – 21 oktober 1980). Hij publiceerde tijdens WO II (1944) een definitie over het syndroom dat later naar hem genoemd zou worden. Er zijn bronnen die beweren dat Hans Asperger niet geheel met schone handen uit de Tweede Wereldoorlog is gekomen.

Dan staan er nog een dag en een week op de kalender

Deel dit bericht