afbeelding versterkt 3FM Serious Request

18 december – 3FM Serious Request: The Lifeline | Internationale Dag van de Migranten | Dag van de Arabische Taal | Dag van de Fonetiek

3FM Serious Request: The Lifeline

Vandaag gaat 3FM Serious Request: The Lifeline 2020 van start. Dit jaar gaat de opbrengst naar het Rode Kruis. Door de coronapandemie staan hulpverleners, lokale klinieken en ziekenhuizen onder hoogspanning. Het Rode Kruis probeert de druk te verminderen door het verstrekken van vrijwilligers, hulpmiddelen. De hulp gaat verder. Het Rode Kruis helpt bijvoorbeeld ook bij het uitvoeren van bron– en contactonderzoeken en bij het runnen van coronatestlocaties. Op hun beurt komt 3FM Serious Request: The Lifeline in actie voor de medische hulpverleners en hun ondersteuners.

3FM Serious Request: Help de Helpers

Hoe kan jij helpen? Op de website van het Rode Kruis staat het volgende te lezen: NPO 3FM en het Rode Kruis komen samen in actie om hulpverleners in binnen- en buitenland te helpen. Tijdens onze allerlaatste editie van 3FM Serious Request: The Lifeline maken we ons sterk voor medische hulp tijdens de coronacrisis. Daarmee helpen we hulpverleners en gaan we de verspreiding van corona tegen. Kom in actie, vraag een plaat aan of doneer en Help de Helpers!

Geen campagne zonder challenge. De Serious Request challenge is om zover mogelijk te rennen binnen 15 seconden. Ga naar het TikTok kanaal van 3FM en alles zal je duidelijk worden.

Internationale Dag van de Migranten

Door het grote stijgende aantal migranten vond de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de tijd rijp worden voor een International Migrants Day. Daarom riepen zij op 4 december 2000 18 december uit tot International Migrants Day. Een zorgvuldig gekozen datum want op die dag in 1990 keurde de Algemene Vergadering van de VN het Internationaal Verdrag inzake de Bescherming van de Rechten van Alle Migrerende Werknemers en Hun Gezinsleden goed.

Thema 2020: Reimagining Human Mobility

Het thema verhaalt over migranten tijdens de coronapandemie. En over hun voortrekkersrol in de strijd tegen covid-19. Maar ook migranten ontkomen niet aan de gevolgen van de pandemie. Denk hierbij aan: banenverlies, uitzettingen en discriminatie. Migranten hopen op een betere en veiligere toekomst, echter de werkelijkheid is anders. Miljoenen zijn gestrand, vaak zonder inkomen of onderdak, kunnen niet terug vanwege de reisbeperkingen. Buiten dit lopen ze ook een groter risico op mensenhandel en uitbuiting. Dag van de Migranten roept op tot een inclusieve maatschappij waarin migranten zich veilig kunnen voelen.

Werelddag van de Arabische Taal

Op 18 december 1973 besloot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, in resolutie 3190 (XXVIII) om de Arabische taal onder de officiële talen en werktalen van de Algemene Vergadering en de belangrijkste commissies te scharen. Daarmee werd de Arabische taal één van de officiële talen van de VN.

Het Arabisch

Het Arabisch is een Semitische taal die oorspronkelijk alleen gesproken werd op het Arabisch Schiereiland. Na het ontstaan van de islam nam het Arabisch een vogelvlucht omdat de taal nauw verbonden was met de nieuwe religie. Er wordt geschat dat vandaag de dag tussen de 300 en 390 miljoen mensen Arabisch spreken. Het is gewoon moeilijk te bepalen hoeveel mensen nu precies deze taal spreken vanwege de vele verschillende dialecten.

Onderstaande dag kreeg een andere invulling vanwege covid-19

Deel dit bericht