afbeelding versterkt 3fm serious request

18 december – 3FM Serious Request 2021 | De Warmste Week (BE) | Internationale Dag van de Migranten | Dag van de Arabische Taal

3FM Serious Request 2021

Het Glazen Huis is is bij 3FM Serious Request 2021 weer terug! Van 18 tot en met 24 december zitten de 3FM-dj’s Sander Hoogendoorn, Frank van der Lende, Jorien Renkema en Rob Janssen in het Glazen Huis op het plein de Oliemolenhof in Amersfoort. Zij maken 24 uur per dag live radio vanuit het Glazen Huis voor bescherming en herstel van regenwouden in Zuid-Amerika. Net zoals de 3FM Serious Request edities tot en met 2017 kun jij tijdens 3FM Serious Request 2021 geld een plaatje aanvragen, geld doneren of in actie komen. Je kan ook het Glazen Huis bezoeken, maar dan dien je wel aan een paar spelregels te houden. Zoals jezelf van tevoren aanmelden, laten zien via de CoronaCheck-app dat je gevaccineerd, hersteld of getest (en negatief) bent. En niet vergeten je ID, paspoort of rijbewijs mee te nemen want je kunt gevraagd worden om jezelf te identificeren.

3FM Serious Request 2021 en het Rode Kruis

In 2004 is 3FM Serious Request ontstaan. Het idee erachter was om op een ludieke manier aandacht te vragen en geld in te zamelen voor een “stille ramp” waar ook te wereld. Een stille ramp is een groot humanitair probleem dat miljoenen mensen raakt maar waar totaal geen media aandacht voor is. De samenwerking met het Rode Kruis werd gezocht en gezamenlijk besloot men voor dit éénmalige evenement de vluchtelingen in Darfur te kiezen als stille ramp. De samenwerking tussen 3FM Serious Request en het Rode Kruis duurde tot en met 2020. Dit jaar is het voor de eerste keer dat de actie in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds is.

De Warmste Week (BE)

De Warmste Week duurt ook van 18 tot en met 24 december. Samen met geld inzamelen voor een goed doel zijn dat de enige twee overeenkomsten met 3FM Serious Reques. De Warmste Week (#DWW21) is de solidariteitsactie van VRT, de Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie. Tijdens de week staat één maatschappelijk thema centraal. En wel een thema dat heel sterk leeft bij jongeren tussen 16 en 24 jaar. Dit jaar is er gekozen voor: Kunnen zijn wie je bent. Het geld dat wordt ingezameld of gedoneerd gaat naar het DWW Fonds. Dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting, dat speciaal is opgericht om projecten te steunen die passen in het gekozen jaarthema.

Internationale Dag van de Migranten

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft sinds haar ontstaan 70 jaar geleden miljoenen migranten bijgestaan. Begonnen om het grote aantal Europeanen dat ontheemd was door de Tweede Wereldoorlog te helpen. De IOM blijft het voortouw nemen bij het bevorderen van een humaan en ordelijk beheer van migratie in het belang van iedereen, inclusief de landen van herkomst, doorreis en bestemming.

Thema 2021: het potentieel benutten van menselijke mobiliteit

In 2020 waren ongeveer 281 miljoen mensen internationale migranten. Dit is 3,6 procent van de wereldbevolking. Allemaal vrijwillig? Niet allemaal! Het zijn vrijwillige of gedwongen migraties als gevolg van de toegenomen omvang en frequentie van rampen, economische uitdagingen en extreme armoede of conflicten. Al deze factoren zullen de kenmerken en omvang van migratie in de toekomst aanzienlijk beïnvloeden. Migranten kunnen voor iedere land een toegevoegde waarde zijn want met hun kennis, netwerken en vaardigheden helpen zij mee aan het bouwen van sterkere, veerkrachtigere gemeenschappen.

Internationale Dag van de Arabische Taal

Op 18 december 1973 besloot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, in resolutie 3190 (XXVIII) om de Arabische taal onder de officiële talen en werktalen van de Algemene Vergadering en de belangrijkste commissies te scharen. Daarmee werd de Arabische taal één van de officiële talen van de VN.

Het Arabisch

Het Arabisch is een Semitische taal die oorspronkelijk alleen gesproken werd op het Arabisch Schiereiland. Na het ontstaan van de islam nam het Arabisch een vogelvlucht omdat de taal nauw verbonden was met de nieuwe religie. Er wordt geschat dat vandaag de dag tussen de 300 en 390 miljoen mensen Arabisch spreken. Het is gewoon moeilijk te bepalen hoeveel mensen nu precies deze taal spreken vanwege de vele verschillende dialecten.

Deel dit bericht