afbeelding versterkt tweede paasdag

18 april – Tweede Paasdag | Oogstfeest (Curaçao) | Dag van het Landschap | Wereld Amateurradio Dag | Werelderfgoeddag | Europese Patiëntenrechten Dag | Week van de Moderevolutie

Paastradities op Eerste en Tweede Paasdag

Voor vandaag heb ik een selectie gemaakt uit de blog van 2021 van Randy Koo over de historie van
Pasen en paastradities. Natuurlijk met toestemming. Goed daar gaan we. Op Eerste Paasdag wordt de wederopstanding van Jezus Christus herdacht. Het valt altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Deze datum werd in 325 vastgesteld tijdens het zogeheten Eerste Concilie van Nicea, wat een vergadering van bisschoppen was. Christenen gedenken op die zondag dat Jezus is herrezen uit de dood. Hij kreeg een nieuw, onsterfelijk lichaam. Zo werd voor het eerst de dood overwonnen. In vrijwel alle landen wordt Pasen gevierd. Eerste paasdag was vroeger de dag waarop je naar de kerk ging en Tweede paasdag was een dag vol vermaak en feestelijkheden.

De Zondagswet uit 1815

Net als met veel andere christelijke feestdagen viert men in Nederland Pasen in twee dagen. Na de Eerste Paasdag op zondag volgt op maandag ook altijd een Tweede Paasdag. In veel andere Europese landen kennen ze deze traditie echter niet. De viering van de christelijke dagen verschilde vaak flink per regio. Veel kerkgemeenschappen vierden bijvoorbeeld wel acht dagen lang Pasen. Dit gaf de gelovigen namelijk extra veel tijd om naar de kerk te gaan en met het geloof bezig te zijn. De roep om een meer nationale aanpak van de christelijke feestdagen nam in de 19e eeuw toe. Dit leidde in 1815 tot de invoering van de zogeheten Zondagswet. Deze wet stelde alle christelijke feestdagen vast. Ook werd vastgesteld uit hoeveel dagen deze feesten zouden bestaan.

Paastradities op Eerste en op Tweede Paasdag

Ineke Strouken, oud-directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, geeft uitleg over onze paastradities. Pasen was vroeger ook een seizoensgebonden landbouwfeest. Het markeerde het begin van de lente en het einde van een tijd van schaarste, die heerste als de voorraden van de winter opraakten.

Paasontbijt

Het paasontbijt kent een lange geschiedenis. Veel mensen denken dat het vele eten tijdens de feestdagen iets is van deze tijd, maar ook vroeger was het paasontbijt het hoogtepunt van Pasen. Strouken: ‘Je moet je bedenken dat mensen gingen vasten voor Pasen. Daarnaast vond er een grote schoonmaak plaats van het huis en het land. De winterkleren gingen in de kast en de zomerkleren eruit. Na al dit werk barstte je natuurlijk van de honger. Eten en feesten hoort heel erg bij elkaar. Lekker eten betekende ook veel eten. Wij eten misschien een à twee eitjes, vroeger at je er tien of vijftien.

Uitdelen was ook erg belangrijk: met Pasen deed je dat met eieren, tijdens Oud en Nieuw deelde men oliebollen uit.” Eieren kleuren is ook een oude traditie: in een 18e eeuws kookboek staat al vermeld hoe je dat moet doen. Strouken: “Vroeger werden eieren gekleurd met behulp van natuurlijke kleurstoffen: wanneer je eieren kookt in uienvellen kleuren ze namelijk rood’.

Paasbrood

Het paasbrood werd vooral door Rooms-Katholieken gegeten. Juist na de vastenperiode, zodat deze feestelijk afgesloten kon worden, werd er veel en lekker gebakken. Paasbrood heeft daarom spijs, rozijnen, krenten, sukade en sinaasappelsnippers. De vruchten worden voor het bakken geweld en fijngehakt. Dit wordt door het deeg gemengd, dat vervolgens op een bakplaat wordt gebakken. Na het bakken wordt het meestal afgewerkt met amandelsnippers. Tegenwoordig is dit ritueel aangepast met veel meer eten, zoals een paaslunch of een paasbrunch.

Bron: EenVandaag (interview Ineke Strouken)

Alle onderstaande topics hebben hun eigen informatielink

Deel dit bericht