afbeelding versterkt dag van de ingenieur

17 maart – Dag van de Ingenieur | Nationale Dag van de Leerplicht | Saint Patrick’s Day

Dag van de Ingenieur

(→ uitreiking was gistermiddag)

Marijn van Rooij, medeoprichter en technisch directeur van Ocean Grazer, is door de vakjury verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2022. Zijn bedrijf ontwikkelde een technologie om energie op te slaan op de zeebodem. Nikéh Booister, adviseur Waterveiligheid en Klimaatadaptatie bij Sweco, ging er met de publieksprijs vandoor en de studentenprijs werd uitgereikt aan het studententeam MSP Maastricht. Allen van harte gefeliciteerd!

De organisatie wil met Dag van de Ingenieur laten zien hoe belangrijk ingenieurs zijn voor de maatschappij. Het zijn namelijk meer dan alleen maar bruggenbouwers; hij of zij lost technische, natuurwetenschappelijke, technologische en organisatorische problemen op.

In het buitenland staat de Nederlandse ingenieur hoog aangeschreven vanwege zijn/haar creativiteit, verbeeldingskracht en ondernemende geest. Komt toch weer even die aloude VOC mentaliteit om de hoek kijken. In ons eigen land staan we er niet altijd bij stil maar heel wat Nederlandse uitvindingen hebben behoorlijke veranderingen te weeg gebracht in ons alledaagse leven.

Nederlandse uitvindingen

WiFi komt uit de koker van de Nederlandse ingenieur Victor Hayes, hij is verantwoordelijk voor de technologie. Het cassettebandje en de Compact Disc werden uitgevonden door ir. Lou Ottens, werknemer bij Philips. Jaap Haartsen en zijn collega ingenieurs waren verantwoordelijk voor de uitvinding van van Bluetooth.

De “vader van het Deltaplan” is Johan van Veen, hij was een Nederlandse waterstaatkundig ingenieur. Ingenieur Cornelis Lely ontwierp in 1891 het eerste plan voor de afsluiting en inpoldering van de Zuiderzee.

Extra info over de Dag van de Ingenieur

  • de dag wordt georganiseerd door het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI)
  • finalisten 2022 zijn alle drie op een of andere manier met het water bezig
  • bij het virtuele evenement waren Prinses Beatrix en Prinses Mabel aanwezig
  • de Prins Friso Ingenieursprijs is voor de achtste keer uitgereikt
  • voor het eerst uitreiking KIVI Engineering Student Team
  • de 1e Dag van de Ingenieur was in 2007
  • Micha Mulder en Ronny van ’t Oever werden in 2007 uitgeroepen tot Ingenieur van het Jaar

 

Nationale Dag van de Leerplicht

De leerplicht is er niet om kinderen te pesten maar om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Soms wordt dat zo niet gezien en soms wordt ook vergeten dat het recht op onderwijs niet zo vanzelfsprekend is. Er zijn genoeg landen in de wereld waar het volgen van onderwijs niet de normaalste zaak van de wereld is, zeker niet voor meisjes. Zonder toegang tot (goed) onderwijs zijn de kansen op een goede baan en dito leven praktisch nihil zijn. De leerplicht is geen plicht maar een voorrecht! En daar staan we bij stil op Dag van de Leerplicht.

Saint Patrick’s Day

Op St. Patrick’s Day herdenken de Ieren St. Patricius, de beschermheilige van Ierland. In alle dorpen en steden vinden festiviteiten plaats, wat zich laat vergelijken met Koningsdag in Nederland. Overal zijn er kermissen, openluchtfeesten, vuurwerk, optochten, enzovoorts. Bij St. Patrick’s Day horen bepaalde tradities. Zoals het dragen van de kleur groen. Net zoals wij in het oranje gaan op Koningsdag. En wat niet mag ontbreken op St. Patrick’s Day is de Shamrock. De Shamrock is een klavertje met drie blaadjes. De drie blaadjes staan symbool voor de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Wist je dat Saint Patrick niet alleen de patroonheilige van Ierland is? Saint Patrick is ook de patroonheilige van Australië, Nigeria en Montserrat.

Global Greening

Global Greening is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij honderden monumenten, herkenningspunten, toonaangevende gebouwen en UNESCO Werelderfgoederen groen worden verlicht. Dit initiatief is uitgegroeid tot een fenomeen en een symbool van wereldwijde samenhorigheid. Als teken van respect voor de situatie in Oekraïne heeft Tourism Ireland de beslissing genomen om het Global Greening-initiatief voor St. Patrick’s Day niet te promoten.

Deel dit bericht