ondersteunt wereld emoji dag

17 juli – Wereld Emoji Dag | Dag voor Internationale Rechtvaardigheid | Nationale Herdenking MH17 | Tilburgse Kermis

Wereld Emoji Dag

Sinds 2014 vieren we jaarlijks op 17 juli World Emoji Day. De Wereld Emoji Dag komt uit de koker van de oprichter van de emojipedia. Er werd gekozen voor 17 juli omdat dat de datum was die op de emojikalender van Apple stond. De keuze van Apple voor 17 juli is dat op 17 juli 2002 de voorheen gratis diensten voor Mac OS 9 -gebruikers opnieuw door hen werd uitgebracht. Maar dan als een betaalde abonnementsdienst die voornamelijk voor Mac OS X gebruikers was bestemd.

Het verschil tussen emoji en emoticon

Eerst even een leuk weetje: het woord emoticon werd in 2001 officieel opgenomen in de Oxford Dictionary. Dit even terzijde. Zit er een tussen een emoji en een emoticon verschil in? Jazeker. De emoticon is een typografisch symbool, bijvoorbeeld 😉. Een emoji is een pictogram 💡 die je gebruikt met WhatsAppen of mailen. Vaak worden emoji’s en smileys gebruikt om de afwezigheid van de intonatie en de non-verbale signalen te compenseren. En dat we ze nodig hebben is geen sinecure want soms maken geschreven woorden niet altijd precies duidelijk wat je bedoelt en dan kan een emoticon uitkomst bieden.

En hoe gaan we deze dag vieren?

Je kunt op social media een challenge beginnen waarin je jezelf verkleed als je favoriete emoji. Ga bijvoorbeeld als:

Woman Dancing on WhatsApp 2.17

of

People with Bunny Ears on WhatsApp

Ik zou zeggen, leef je uit!

Werelddag voor Internationale Rechtvaardigheid

Werelddag voor Internationale Rechtvaardigheid, ook wel Dag van Internationale Strafrechtspraak of Internationale Dag van de Gerechtigheid genoemd, is sinds 2010 een internationale dag die wereldwijd op 17 juli wordt gehouden. Er is bewust gekozen voor de datum van 17 juli omdat op die dag in 1998 in Rome een internationaal verdrag werd ondertekend. Daarom wordt het ook het Statuut van Rome inzake het Internationaal Strafhof (Rome Statute of the International Criminal Court ) genoemd.

Nadat in het voorjaar van 2002 voldoende landen/staten het statuut hadden geratificeerd, kon het verdrag op 1 juli 2002 geldig worden. Hierna konden praktische stappen worden gezet voor de oprichting van het Internationaal Strafhof, gehuisvest in de Nederlandse plaats Den Haag.

Wereldwijd wordt op Dag voor Internationale Rechtvaardigheid evenementen georganiseerd ter bevordering van de internationale strafrechtspleging, met name steun voor het Internationaal Strafhof. De hoop is dat deze dag ook helpt bij het voorkomen van ernstige misdrijven en van misdrijven die de vrede, veiligheid en het welzijn van de wereld in gevaar brengen.

Wat doet het Strafhof?

Het Internationaal Strafhof (ICC) onderzoekt en berecht, waar gerechtvaardigd, personen die worden beschuldigd van ernstigste misdaden die de internationale gemeenschap aangaan. Denk hierbij aan: genocide (volkerenmoord), misdaden tegen de mensheid, oorlogsmisdrijven, agressieve misdaad en misdrijven die de vrede, veiligheid en welzijn van de wereld bedreigen. Het Strafhof probeert te helpen om deze misdaden te voorkomen en neemt deel aan een wereldwijde strijd om straffeloosheid te beëindigen

Door COVID-19 afgelast, verzet of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht