afbeelding versterkt blue monday

17 januari – Blue Monday 2022 | Martin Luther King Dag | Opgeversdag (Dump Je Goede Voornemens Dag) | Mentorschap Dag | Dag van de Jonge Uitvinder | Dag van het Jodendom | Europese Baarmoederhalskanker Preventieweek

Blue Monday 2022

De Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht in 2005 een (pseudo)wetenschappelijke formule [(W + (D – d)) x T^Q) / (M x N)] die als uitkomst had dat de meeste mensen zich op de 3e maandag van januari depri voelen. En die noemen we (dit jaar) dan Blue Monday 2022. Is er echt zo’n formule? Welnee joh, die hele Blue Monday was een marketingstunt van het Britse bedrijf Sky Travel om mensen te verleiden tot het boeken van een vakantie naar de zon. Dat onthulde The Guardian-columnist Ben Goldacre al in 2006. Maar dankzij de jaar in jaar uit grote media-aandacht hiervoor
noteer ik op de “dagenvanhetjaar kalender” braaf de 3e maandag van de maand januari als Blue Monday 2022.

Voel jij je depri omdat het Blue Monday 2022 is?

Normaliter laat ik mij niet beïnvloeden door een dag zoals vandaag. Dit jaar denk ik er anders over. Waarom dan? Probeer het je in het kort uit te leggen. Vanwege het feit dat koren weer live mogen zingen en ik in een koor zing (Popkoor Prestige Eindhoven) dat vanavond mag repeteren had ik niet blijer kunnen zijn dan vandaag.

Echter, je voelt het al aankomen. Ik kan door lichamelijke klachten vanavond niet live repeteren. En als het rottig uitpakt kan het misschien wel tig weken duren. Wat er aan de hand is? Mijn huisarts heeft het sterke vermoeden dat ik laag in de onderrug een hernia heb. Qua symptomen en pijn denk ik dat ook. Op 1 februari kan ik bij de neuroloog terecht, dan zal het onderzoek/behandel traject van start gaan. Daarom voel ik me, blauwe maandag of niet, neerslachtig.

Feel Good Top 110

Cognitief neurowetenschapper Jacob Jolij aan de Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelde een “formule” die kan voorspellen wat het effect een plaat heeft op je gemoedstoestand. Het blijkt dat als de linker hersenhelft intensiever reageert op een bepaalde plaat dan de rechter hersenhelft dat die plaat een positief effect heeft op je gemoedstoestand. Door middel van dit onderzoek is nu wetenschappelijk aangetoond dat Mr. Blue Sky van Electric Light Orchestra ( ELO ) de plaat is die het meeste positieve effect heeft op iemands gemoedstoestand.

Opgeversdag (Dump Je Goede Voornemens Dag)

De Feel Good Top 110 is dus een wetenschappelijk onderbouwde hitlijst die er voor zorgt jij je vandaag goed voelt. En dat komt mooi uit, het is namelijk niet alleen de depressiefste dag van het jaar. Het blijkt dat 17 januari statistisch gezien eveneens de dag is dat mensen hun goede voornemens het raam uit kieperen. De Feel Good Top 110 playlist staat op Spotify.

Alle hier onderstaande dagen en week hebben hun eigen info-link

Deel dit bericht