malbec dag

17 april – Malbec Dag | Dag van de Boerenstrijd | Haiku Gedichtendag | Diabetes Dag | Day of Silence | DYA Dag | Dag van het Zwemonderwijs | Hemofiliedag | Global Youth Service Day

Wereld Malbec Dag

Al sinds de 16e eeuw was er wijnbouw in Argentinië, maar het bleef altijd onderontwikkeld. Op Wereld Malbec Dag wordt gevierd dat op 17 april 1853 president Domingo Faustino Sarmiento van Argentinië zijn regering ervan overtuigde dat het van cruciaal belang voor de wijnbouw was om de portemonnee te trekken. Zijn oproep had succes. Er werden Malbec wijnranken vanuit Frankrijk geïmporteerd en de rest is geschiedenis. De Malbec-druif heeft Argentinië sinds die tijd stevig op de wijnkaart gezet.

Internationale Dag van de Boerenstrijd

De Internationale Dag van de Boerenstrijd (International Day of Peasants’ Struggle) houdt in Brazilië de voortdurende strijd tegen straffeloosheid van het bedrijfsleven en de staat in leven. De COVID-19-crisis laat zien dat dit het moment is om op mondiaal niveau structurele hervormingen van de agro voedingssystemen te eisen, aldus de organisatoren van deze dag. De strijd voor de boerenrechten is een initiatief dat La Via Campesina ongeveer 20 jaar geleden begon. Zij vechten er voor dat de VN-Mensenrechtenraad (UNHCR) een “verklaring van de rechten van boeren en andere personen die in de landbouw werkzaam zijn” gaat uitwerken.

Ploeg, zaai en oogst transformatieve ideeën voor de toekomst!

In Brazilië is het noodzakelijk om een diepgaande verandering in het kapitalistische systeem door te voeren. Het systeem dat nu heerst is onhoudbaar en onverenigbaar met het leven en de natuur. De organisatoren sturen aan op structurele transformaties in de agro voedingssystemen. In plaats van vragen om meer hulpprogramma’s. In veel landen zal de honger toenemen. De coronacrisis, de daaruit volgende quarantaine en de historische verwaarlozing van de boerenlandbouw kunnen ernstige gevolgen hebben die het hongerprobleem wereldwijd kunnen verergeren.

Internationale Haiku Gedichtendag

De Amerikaanse Sari Grandstaff is de initiator van de Internationale Haiku Gedichtendag (International Haiku Poetry Day). Oorspronkelijk stond de Haiku Gedichtendag gepland op 21 december, de dag van de winter zonnewende. In 2012 werd de dag doorgeschoven naar 17 april zodat de Haiku Gedichtendag dan in de Nationale Poëzie Maand in Amerika viel. Waarom er gekozen is voor de 17e? Omdat de haiku 17 lettergrepen bevat.

Wat is een haiku?

De definitie: Een haiku is een kort, niet-rijmend gedicht. De basis van een haiku is de zintuiglijke ervaring van de dichter. Een haiku bestaat vaak uit drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen. Wellicht de meest bekende haiku is van de Japanse dichter Basho:

O, oude vijver

een kikker springt van de kant

geluid van water

Door COVID-19 afgelast, verzet of veranderd in online activiteiten:

Deel dit bericht