afbeelding versterkt samenleven in vrede

16 mei – Internationale Dag van het Samenleven in Vrede | Internationale Aids Candlelight Memorial | Internationale Dag van het Licht | Wereldcommunicatiedag | Landelijke Dag van de Hond | Week van de Groeilamp (BE) | Week van Respect voor de Geboorte

Internationale Dag van het Samenleven in Vrede

In vrede samenleven heeft alles te maken met het accepteren van verschillen en het vermogen om naar anderen te luisteren, ze te erkennen, respecteren en waarderen, en om op een vreedzame en verenigde manier te leven. Daarom heeft de Verenigde Naties 4 jaar geleden 16 mei uitgeroepen tot Internationale Dag van Samenleven in Vrede. Jaarlijks wordt op Dag van het Samenleven in Vrede stilgestaan bij het belang van internationale samenwerking; economische, sociale, culturele of humanitaire uitdagingen samen aanpakken. De VN heeft als wens om samen te leven en te werken, verenigd in verschillen en diversiteit, met als doel een duurzame wereld van vrede, solidariteit en harmonie.

Is het mogelijk om in vrede te leven?

Ik omarm het principe dat vrede niet alleen de afwezigheid van conflicten is, maar dat het ook een positief, dynamisch participatieproces vereist, waarin de dialoog wordt aangemoedigd en conflicten worden opgelost in een geest van wederzijds begrip en samenwerking. Waarin goede afspraken worden gemaakt zodat beide partijen tot hun recht komen. Wil je samenleven in vrede dan is de eerste stap die je neemt het respecteren van de ander. Maar ook zijn mening, zijn geloofsovertuiging, zijn geaardheid onvoorwaardelijk accepteren. Zonder belerend over te komen zijn in mijn ogen vergeving en mededogen de hoekstenen voor samenleven in vrede.

Internationale Aids Candlelight Memorial

Sinds 1983 vindt iedere 3e zondag in mei de International Aids Candlelight Memorial plaats. De International AIDS Candlelight Memorial heeft als doel het verhogen van (mondiale) solidariteit, stigmatisering en discriminatie bestrijden, belangenbehartiging en ondersteuning. De International AIDS Candlelight Memorial is veel meer dan alleen een herdenkingsactiviteit, het is ook een dag om stil te staan bij de gevaren van HIV en AIDS.

Internationale Dag van het Licht

Internationale Dag van het Licht is een jaarlijkse terugkerende dag van de Verenigde Naties. Het idee achter deze dag is om licht én de op licht gebaseerde technologieën die schonere energie mogelijk maken maar ook duurzame landbouw, snelle connectiviteit en betere diagnostiek en behandelingen in de spotlight te zetten. Tenminste zo dacht UNESCO er in 2017 over. En zo is de Internationale Dag van het Licht officieel op de “dagen van” kalender gekomen.

Waarom specifiek op 16 mei? Omdat op deze dag in 1960 de natuurkundige en ingenieur Theodore Maiman er in slaagde om voor de eerste keer de laser te gebruiken. Het doel van deze dag is om de wetenschappelijke samenwerking te versterken en gebruik te maken van het potentieel om vrede en duurzame ontwikkeling te bevorderen.

Onderstaande dagen en weken hebben ieder een eigen info-link

 

Deel dit bericht