afbeelding versterkt werelddag voor maatschappelijk werk

16 maart – Werelddag voor Maatschappelijk Werk | Dag van de Binnenvaart

Werelddag voor Maatschappelijk Werk

Werelddag voor Maatschappelijk Werk (World Social Work Day) is de belangrijkste dag in het jaar voor sociaal werkers. Wereldwijd komen sociale werkers samen en brengen het maatschappelijk werk onder de aandacht. Dit jaar is het thema op Werelddag voor Maatschappelijk Werk: Ubuntu: ik ben omdat we zijn. Dit is het eerste thema van de wereldwijde agenda voor sociaal werk en sociale ontwikkeling voor 2020 tot 2030.

Ubuntu: ik ben omdat we zijn

Wikipedia legt uit: Ubuntu, uitgesproken als oe-BOEN-toe, is een ethische of humanistische filosofie uit het zuidelijke deel van Afrika die draait om toewijding in het geven en nemen, delen in groepen, stamleden en als meer vrede tussen stammen onderling. Het woord komt voor in de Bantoetalen van Zuidelijk Afrika en wordt gezien als een traditioneel Afrikaans concept. Vrij vertaald betekent het Ik ben omdat wij zijn of Menselijkheid tegenover anderen. Een veel gebruikte definitie van Ubuntu is Het geloof in een universeel gedeeld verbond dat de gehele mensheid verbindt.

Hoe is Werelddag voor Maatschappelijk Werk ontstaan?

De eerste Werelddag werd in 2007 georganiseerd en had als thema “Maatschappelijk werk – een wereld van verschil maken”. Het initiatief Word Social Work Day werd door de lid organisaties van de Internationale Federatie van Maatschappelijk Werkers (IFSW) tijdens de Algemene Vergadering in Adelaide (2004) goedgekeurd. De oorsprong voor de Werelddag ligt echter in het begin van de jaren ’80.

In 1983 stelden IFSW-vertegenwoordigers van de Verenigde Naties in New York een project voor om maatschappelijk werkers naar het VN-hoofdkwartier in New York te laten komen. Dit was het begin van een jaarlijkse viering genaamd Social Work Day bij de Verenigde Naties. Het oorspronkelijke idee achter de Social Work Day was om een ​​evenement te organiseren dat het beroep van maatschappelijk werk en maatschappelijk werkers in de spotlights zetten. Sinds deze eerste jaarlijkse sociale werkdag bij de Verenigde Naties zijn de vertegenwoordigers van de IFSW VN deze dagen blijven organiseren.

Social Work Action Day

In 1997 lanceerden de IFSW-ledenorganisaties in Europa een pan-Europese Social Work Action Day. Een initiatief uit het door de EU gefinancierde Social Inclusion Project. Dit project werd breed gedragen in heel Europa. En leidde uiteindelijk tot een wereldwijd voorstel om een Werelddag voor Maatschappelijk Werk te organiseren.

IFSW-leden debatteerden over hoe ze zich konden verbinden met de Social Work Day bij de VN en met de European Social Work Action Day. Tijdens de IFSW Algemene Vergadering in 2004 in Adelaide stemden de ledenorganisaties voor de oprichting van een Werelddag voor Maatschappelijk Werk

Onderstaande dag heeft vanwege covid-19 een andere invulling gekregen

Deel dit bericht