afbeelding versterkt pittig & gekruid dag

16 januari – Internationale Pittig & Gekruid Eten Dag | Dag van de Godsdienstvrijheid | Doe-Niks-dag | Wereld Kroket Dag | Nationale Tulpendag

Internationale Pittig & Gekruid Eten Dag

Pittig & gekruid eten. Heerlijk. Water loopt me in de mond. Buiten dat pittig & gekruid eten gewoon lekker eten is kan ik je het ook aanraden voor een betere gezondheid. Uitleg: in pittig eten zitten vaak rode pepers verwerkt. En zij zijn goed voor je gezondheid omdat in rode pepers het stofje capsaïcine zit. Vijf redenen waarom pittig eten goed voor je is:

  • verlaagt je bloeddruk
  • vermindert stress
  • gaat ontstekingen tegen
  • kan helpen tegen hoofdpijn
  • goed voor je stoelgang

Pittig eten als geneesmiddel

Capsaïcine wordt sinds kort ook door KNO-artsen gebruikt om de gevoeligheid van het neusslijmvlies te verminderen en capsaïcine wordt gebruikt voor medicijnen die de pijn verzachten. Zo zijn er tal van voorbeelden te vinden op het internet. Een peper per dag, houdt de dokter weg. (A pepper a day, keeps the doctor away).

Dag van de Godsdienstvrijheid

Op Dag van de Godsdienstvrijheid wordt herdacht dat de door Thomas Jefferson (al in 1777) geschreven Virginia Statute for Establishing Religious Freedom op 16 januari 1786 een wet werd. Dat het een wet werd hebben de Amerikanen te danken aan James Madison, één van de Founding Fathers en de latere vierde president van de Verenigde Staten van Amerika (1809-1817). Om deze historische belangrijke gebeurtenis te vieren riep begin jaren ’90 de toenmalige president van de Verenigde Staten van Amerika George W. Bush 16 januari uit tot Religious Freedom Day (Dag van de Godsdienstvrijheid ). Een dag die sindsdien jaarlijks wordt opgeluisterd met een presidentiële proclamatie.

Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging

De passage over vrijheid van godsdienst en levensovertuiging zoals hij nu in de Nederlandse Grondwet staat heeft een lange weg bewandelt. Het begon in 1798, in dat jaar staat in de Staatsregeling voor het Bataafsche Volk 1798 Burgerlijke en Staatkundige Grondregels de volgende passage te lezen: Geene burgerlijke voordeelen, of nadeelen, zijn aan de belijdenis van eenig Kerkelijk Leerstelsel gehegt. Hoe dit uiteindelijk is geëvolueerd tot het Artikel 6 van heden kun je hier lezen.

Wat ben jij: atheïst, scepticus of agnost?

Tegenover de groep gelovigen staat de atheïst, de scepticus en de agnost. Als ik de definities door worstel dan geloof ik dat ik tot de groep “sceptici” behoor. Ik ben dus iemand die twijfelt aan het bestaan van God. En mijn twijfel wordt grotendeels veroorzaakt door het gebrek aan tastbare feiten en bewijzen. Ik zie, alvast excuses richting de groep gelovigen onder ons, de Bijbel als een groot sprookjesboek. Wanneer ben je een atheïst, scepticus of agnost?

  • atheïst (de godloochenaar) is iemand die ontkent dat God of een god bestaat
  • scepticus (“de twijfelaar”) twijfelt aan het bestaan van God
  • agnost ( “de niet-weter”) is iemand die zegt dat men niet weet of kàn weten dat God bestaat of niet bestaat

Doe-Niks-dag

Columnist Harold Pullman Coffin vond het nodig om de Amerikanen te voorzien van een nationale dag waarop ze niets hoeven te vieren, te eren of waarop ze meer bewustzijn moeten ontwikkelen voor wat dan ook. Dus op National Nothing Day hoef je dat allemaal niet. Nu zijn er Nederlandse websites of andere bronnen die deze Amerikaanse nationale dag vermelden op de Nederlandse “dagen van” kalender. Of we in Nederland niet al genoeg dagen te vieren hebben. Dus nee, ik ga niets schrijven over de National Nothing Day die voor het eerst in 1973 in de Chase’s Calendar of Events verscheen. Ik doe het niet. Ik doe niks. Dus!

Onderstaande dagen verdienen vandaag ook aandacht:

Deze dag heeft de invulling van de dag vanwege covid-19 aangepast:

Deel dit bericht