16 februari – Internationale Pizzadag

Het is Internationale Pizzadag!

Is het vandaag “Internationale Pizzadag” of niet? Volgens een behoorlijk aantal bedrijven in Nederland wel maar nergens kan ik iets terugvinden over het ontstaan van de “Internationale Pizzadag” of waarom, laat staan wie de initiatiefnemer was. In een aantal landen bestaat de National Pizza Day maar die werd op al 9 februari gevierd. Nu wil ik geen spelbreker zijn vandaag dus laten we vieren dat het Pizzadag is, misschien niet de internationale maar dan vieren we 16 februari toch gewoon als onze eigen Nationale Pizzadag?

De historie van de pizza in een notendop

Als je aan een willekeurig persoon zou vragen waar de oorsprong van de pizza ligt dan verwacht ik dat 9 van de 10 Italië roepen. Maar is dat juist? Het precieze ontstaan van de pizza kent meerdere verhalen maar wat sowieso zeker bekend is dat de “pizzabodem” al duizenden jaren wordt gebakken. In den beginne werden de ronde broden gebruikt als bord en via archeologische vondsten weet men dat de Vikingen in de negende eeuw na Christus al platte ronde deegbodems met daarop allerlei ingrediënten aten. Feit is dat men in Napoli (Napels) in de 17e eeuw startte met het maken van de “picea”; deeg dat werd belegd met makkelijk verkrijgbare goedkope ingrediënten zoals uien, spek, olie, olijven en kruiden. Toentertijd een typisch gerecht voor de armen, nu smult iedereen van de “pizza”.

Hoe vier jij pizzadag?

Er is eigenlijk maar één manier waarop je pizzadag goed kan vieren, pizza eten! Je kunt een pizza thuis laten brengen, je kunt gaan uit eten bij de pizzeria, je rent de supermarkt in en haalt een (bevroren) kant en klare pizza of je gaat zelf een pizza maken. De laatste heeft mijn voorkeur, er gaat niets boven een eigengemaakte pizza!

Je kunt natuurlijk zelf pizzabodem maken (250 gram volkorenmeel, beetje zout, half pakje droog gist en water) maar oh oh oh wat is het toch handig die rollen kant en klaar deeg voor je pizza. Dat laatste gebruiken wij altijd en gooien dan alles wat we lekker vinden op de pizzabodem. Waar je mee begint is natuurlijk de bodem bestrijken met tomatensaus, bij mij gaat er altijd het volgende op:

  • salami of chorizo
  • kappertjes
  • olijven
  • tros tomaatjes
  • geraspte kaas
  • ansjovis

Mijn partner kiest meestal voor gehakt of kip, tros tomaatjes, ham, geraspte kaas maar wat er zeer zeker niet op gaat zijn kappertjes en olijven.

Uiteindelijk kun je alles wat je maar lekker vind op je pizzabodem gooien. Vi auguro buon appetito!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.