16 december – Verzoeningsdag in Zuid-Afrika

Verzoeningsdag in Zuid-Afrika

Van 1838 tot aan 1994 werd in Zuid-Afrika Verzoeningsdag Geloftedag genoemd. Geloftedag was de dag waarop de Voortrekkers het tot dan toe onverslaanbare Zoeloe leger hadden verslagen. Deze gebeurtenis wordt beschouwd als het symbool voor de politieke en religieuze overwinning van de Boeren op de Zoeloes.

Een week voorafgaand aan de strijd werd elke dag door de Voortrekkers een “gelofte” afgelegd. Als God hen aan de overwinning zou helpen dan zou die dag voorgoed een dankdag worden en men zou op die plek ook een kerk stichten. In het jaar 1885 werd Geloftedag een officiële vrije dag.

Na de door de ANC gewonnen eerste algemene verkiezingen van april 1994 werd Geloftedag veranderd in het meer politiek correcte Verzoeningsdag.

Nelson Mandela

Umkhonto we Sizwe, wat Speer van de Natie betekent, was de gewapende tak van het ANC en de SACP ( Communistiche Partij ). Één van de belangrijkste leiders was Nelson Mandela. Het lot van Nelson Rolihlahla Mandela is algemeen bekend, van anti-apartheidsstrijder tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika naar de eerste niet-blanke president van de Republiek Zuid-Afrika.

Op 16 december 1961 (Geloftedag) liet Umkhonto we Sizwe zijn eerste provisorische bom ontploffen. Juist vanwege de gewelddadige acties werd deze groepering door de Zuid-Afrikaanse, de Amerikaanse en de Britse overheid bestempeld als een terroristische organisatie.

Slag bij Bloedrivier

De Slag bij Bloedrivier vormt één van de belangrijkste voorvallen van de Grote Trek in Zuid-Afrika. De Slag bij de Bloedrivier werd uitgevochten tussen de Voortrekkers en de Zoeloes op 16 december 1838. Op deze dag bestormde een Zoeloe leger van ongeveer 20.000 man sterk het laager, een cirkel van 64 ossenwagens, waar 465 Voortrekkers met 200 knechten gereed stonden om terug te vechten.

Bijkomstig feit was dat de Zoeloes nog nooit verslagen waren in een gevecht. De Voortrekkers waren met hun vuurwapens en twee kanonnen veel beter uitgerust. Na de veldslag werd de balans opgemaakt, bij de Voortrekkers vielen slechts 3 lichtgewonden maar de Zoeloes leden een groot verlies, 3.000 mannen vonden de dood.

De Grote Trek

De Grote Trek is de naam van de tocht van zo’n 12.000 Nederlandstalige Afrikaner boeren ( de Voortrekkers ) die tussen 1830 en 1850 emigreerden uit de door de Britten ingelijfde Kaapkolonie. Zij trokken naar het binnenland van Zuid-Afrika om daar hun eigen onafhankelijke Boerenstaten te stichten. De Grote Trek ligt aan de basis van vele historische republieken (Zuid-Afrikaansche Republiek, Oranje Vrijstaat, Natalia), steden (Pretoria, Bloemfontein, Pietermaritzburg) en de Boerenoorlogen.

Asimbonanga

In 1987 schreef de Zuid-Afrikaan Johnny Clegg, singer-songwriter en verzetszanger, het lied “Asimbonanga”. Daarmee riep hij op tot vrijlating van Nelson Mandela.

De mix van westerse en traditioneel Afrikaanse muziek geven Clegg de bijnaam “The White Zulu”. Johnny en zijn bandleden worden in die tijd herhaaldelijk gearresteerd. Concerten worden regelmatig afgebroken door de politie in opdracht van het Apartheids-regime.

Asimbonanga, wat in Zoeloe “We hebben hem niet gezien” betekent, gaat in de eerste coupletten over Mandela en Robbeneiland. De latere coupletten gaan over de dan reeds overleden Steve Biko, Victoria Mxenge en Neil Aggett.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.