afbeelding versterkt het tulpenfestival

16 april – Het Tulpenfestival | Onze Lieve Vrouw van Lourdes | Werelddag van de Stem

Het Tulpenfestival

Als je van tulpen houdt dan zit je van 16 april tot en met zondag 9 mei goed. Tenminste als je naar de gemeente Noordoostpolder wilt gaan, daar wordt namelijk het Tulpenfestival georganiseerd. Tijdens deze dagen staan de tulpenvelden in de Noordoostpolder prachtig in bloei. Een schitterende tulpen zee. Daarom was het zo jammer dat het Tulpenfestival vorig jaar vanwege de covid-19-pandemie werd afgelast. Maar nu gaat het gelukkig weer door. Er zijn dit jaar coronaproof auto- en fietsroutes uitgezet. Wist je trouwens dat de Bollenroute in de Noordoostpolder de langst aaneengesloten route van Nederland is en dat hier het grootste deel van de geteelde bloembollen worden gekweekt? Dan weet je het nu. Op de website van het Tulpenfestival vind je meer gedetailleerde informatie.

Onze Lieve Vrouw van Lourdes

We hebben allemaal wel eens gehoord over de wonderbaarlijke genezingen die aan Lourdes worden toegeschreven. Het 70e wonder werd officieel erkend door de Katholieke Kerk en uitgeroepen door bisschop Jacques Benoit-Gonin van Beauvais (Frankrijk). Dat was op 11 februari, de Werelddag van de Zieken en de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Tijdens de mis in de basiliek van het heiligdom kondigde bisschop Nicolas Brouwet van Lourdes het wonder aan. De wonderbaarlijke gebeurtenis betrof een Franse non, zuster Bernadette Moriau, die in 2008 op bedevaart ging naar het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Na het bijwonen van een zegening voor de zieken in Lourdes volgde er een wonderbaarlijke genezing.

Moriau’s zaak werd onder de aandacht gebracht van het Internationaal Medisch Comité van Lourdes. Zij deden uitgebreid onderzoek naar het herstel van de non. Ze ontdekten uiteindelijk dat de genezing van Moriau niet wetenschappelijk kon worden verklaard. Met andere woorden, het was een wonder.

Het mysterie van het lichaam

Oud wordt Bernadette niet, op 35 jarige leeftijd (16-04-1879) gaat ze hemelen. Na haar dood komt de vraag om haar zalig en heilig te verklaren. De kerk gaat dan niet over één nacht ijs, het is zelfs noodzakelijk om haar lichaam op te graven. En niet 1 keer maar 3 keer: in 1909, in 1919 en in 1925. Tot grote verrassing van alle onderzoekers is het lichaam van Bernadette intact gebleven. Een waar mysterie!

In 1925 verklaart paus Pius XI Bernadette zalig en in december 1933 verklaart hij haar heilig. Sinds 3 augustus 1925 wordt haar lichaam bewaard in een glazen schrijn in de kapel van het oude Sint-Gildardklooster van Nevers.

De dag van haar geboorte in de hemel

Haar sterfdag is haar feestdag geworden. Echter in Frankrijk wordt het feest van de H. Bernadette op 18 februari gevierd. Precies een week na de eerste verschijning en de datum van de derde verschijning. Het getal 3 is in de Kerk een heilig getal, vandaar.

Werelddag van de Stem

De Wereld Dag van de Stem is in 1999 ontstaan op initiatief van een aantal Braziliaanse stemspecialisten. Zij wilden mensen informeren over het belang van goede stemgewoonten en manieren om ontstane problemen te verhelpen. Maar de Dag van de Stem (World Voice Day) is niet alleen bedoeld voor mensen die hun stem professioneel gebruiken. De Dag van de Stem is er voor iedereen die zijn/haar stem gebruikt en het maakt niet uit hoe: zingen, veel spreken, presenteren of acteren. Thema 2021 heeft de naam Many Voices, One World gekregen. Dit werd gekozen door de Voice Committee van de American Academy of Otolaryngology – Head and Neck Surgery (KNO). Het is me niet helemaal duidelijk geworden wanneer de Nederlandse editie dit jaar wordt gehouden.

Deel dit bericht