15 november – Europese Dag van de Muziektherapie | Wereld COPD Dag | Dag van de Gevangen Schrijver | GIS dag

4eEuropese Dag van de Muziektherapie

Het thema van de 4e editie van European Music Therapy Day gaat over het horen van je stem (Hearing your voice). Letterlijk en figuurijk. In de muziektherapie luisteren therapeuten doorgaans naar de stem van de cliënt. Vandaag worden cliënten uitgenodigd om tijdens open huisevenementen en workshops van zich te laten horen, via muziek, zang of instrumenten, met als doel ze te helpen in het omgaan met hun problemen. Meer info? Klik hier.

Wereld COPD Dag

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Longziekte). COPD is een longziekte die niet meer overgaat, de longen zijn onstoken en uiteindelijk gaan de longblaasjes kapot. Daardoor kun je het benauwd krijgen of veel moeten hoesten en slijm ophoesten. Je wordt kortademig, de spierkracht gaat achteruit en er kan gewichtsverandering optreden. Dit heeft natuurlijk invloed op de kwaliteit van je leven, je kunt niet meer alles zelf en zult in sommige hulp moeten accepteren. Dat zijn geen prettige vooruitzichten.

Hoe weet ik of ik risico loop?

Er blijkt een duidelijke samenhang te zijn tussen COPD en astma en laaggeletterden of mensen met migrantenachtergrond. Deze groep mensen beschikken over minder gezondheidsvaardigheden. Dat zijn vaardigheden om informatie over gezondheid te krijgen, te begrijpen, te beoordelen en te gebruiken bij het nemen van gezondheidgerelateerde beslissingen.

Blijkbaar lopen 300.000 mensen groot risico op COPD zonder dat ze dat zelf weten. Om te weten of je tot die 300.000 mensen behoort kun je een simpele online test invullen en dan weet je binnen 1 minuut of je verhoogt risico loopt, klik hier om de test te maken. (bron pharos.nl)

36e Dag van de Gevangen Schrijver

In 1981 werd door de Writers in Prison Committee van PEN International de Day of the Imprisoned Writer georganiseerd. De Dag van de Gevangen Schrijver gaat niet alleen om het herdenken of stilstaan bij de gevangen genomen schrijvers het gaat ook om de verdwenen schrijver, de vermoorde schrijver. Het verwijst ook naar een ieder die betrokken is bij het geschreven of gesproken woord.

Op deze dag wordt eveneens elk jaar aandacht gevraagd voor 5 vervolgde of gevangengezette schrijvers. De schrijvers komen allen uit een ander deel van de wereld en zij laten zien wat er gebeurd wanneer regeringen of andere machtshebbers zich bedreigd voelen door het geschreven woord. Het grote publiek wordt gevraagd om in actie te komen. Hoe? Bij elke gevangen schrijver staan er voorbeelden van hoe; je kunt om de gevangen schrijver bijvoorbeeld steunen door middel van het schrijven van een brief of email. Klik hier voor meer info.

GIS dag

Hartstikke leuk hoor maar wat is GIS? Dat heb ik even opgezocht: GIS staat voor Geografisch Informatie Systeem. Het is een vernieuwende technologie waarmee informatie over geografische objecten, zogeheten geo-informatie beter kan worden opgeslagen, beheerd, bewerkt, geanalyseerd, geïntegreerd en gepresenteerd. Dit gebeurt op basis van de locatie. De visualisatie van een GIS is meestal een kaart.

Tijdens GIS Day kunnen mensen meer te weten te komen over geografie en het gebruik van GIS. Over de hele wereld worden er daarom vandaag activiteiten georganiseerd. Klik hier voor een overzicht.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.