afbeelding versterkt dag van de schoonmaker

15 juni – De Dag van de Schoonmaker | Wereld Wind Dag | Internationale Dag voor de Bestrijding van Ouderenmishandeling | Wereld Knokkelkoorts Dag | Dag van het Topadvies | Europese Ontwikkelingsdagen | Nationale Milieudag

4e editie De Dag van de Schoonmaker

Op initiatief van HECTAS Facility Services, het Schoonmaakjournaal en de Hago-bedrijven worden op De Dag van de Schoonmaker alle schoonmakers in Nederland in het zonnetje gezet. Neem dit alsjeblieft niet letterlijk want dan lopen de schoonmakers een zonnesteek op. Wist je dat vorig jaar bijna 100 bedrijven mee hebben gedaan aan De Dag van de Schoonmaker? Kijk, de dank en waardering hoeft niet alleen maar van een bedrijf af te komen, Wil jij laten zien dat je de schoonmaker die bij jou op het werk (of thuis) rondloopt waardeert, grijp deze dag dan aan om hem of haar eens in de bloemetjes te zetten (waarschuwing: ook niet letterlijk doen). Of zeg eens: “bedankt, jij maakt het verschil”.

Wereld Wind Dag

Global Wind Day (Wereld Wind Dag) is een jaarlijks terugkerende dag die onder andere georganiseerd wordt door WindEurope (de Europese Windenergie Associatie) en de Global Wind Energy Council (GWEC). Deze dag draait om wind, haar kracht en de mogelijkheden ervan. Wind kan onze energiesystemen nieuwe vormen geven, onze economieën koolstofarm maken en de economie te stimuleren.

Tegenwoordig is windenergie een volwassen en gangbare technologie en een van de snelst groeiende industriële sectoren ter wereld met meer dan $ 100 miljard geïnvesteerd in 2015. Alleen al in de EU installeerde de windindustrie vorig jaar zoveel dat deze technologie 15% van het elektriciteitsverbruik voor haar rekening nam. Omgerekend komt dat neer op 87 miljoen huishoudens voorzien van energie. Hatsikidee!

Wereld Knokkelkoorts Dag

Voortbouwend op een snel groeiende wereldwijde consensus, startte de International Society for Neglected Tropical Diseases (ISNTD) in 2018 een wereldwijde bewustmakingscampagne voor knokkelkoorts (dengue). Aan de VN en de WHO werd gevraagd om een World Dengue Day aan te wijzen. De petitie voor een World Dengue Day werd tot op heden door meer dan 29.000 mensen ondertekend. Er is dringend een Wereld Dengue Dag nodig om deze ziekte onder de aandacht te brengen. Waarom? Omdat dengue wereldwijd gezien de snelst groeiende door muggen overgedragen ziekte is. Waardoor  40% van de wereldbevolking gevaar loopt. Met deze cijfers kun je spreken van een wereldwijde epidemie. Interessant feitje:  in de jaren zeventig kwam knokkelkoorts in maar 9 landen voor, anno in meer dan 100 landen.

Hoe krijg je dengue (of knokkelkoorts)?

*Dengue (knokkelkoorts) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus komt voor in (sub)tropische gebieden en wordt overgedragen door muggen. Dengue komt regelmatig voor bij mensen die landen hebben bezocht waar de ziekte voorkomt. Het denguevirus is de veroorzaker van dengue fever (DF dengue fever ), ook wel knokkelkoorts genoemd, hemorrhagische koorts (DHF dengue hemorrhagic fever ) en dengue shock syndroom (DSS Dengue shock syndrome). DHF en DSS zijn twee vormen van ernstige dengue. Het virus wordt overgedragen door muggen die overdag steken. De incubatieperiode voor dengue virus ligt tussen de 3-14 dagen (meestal 4-7), na een beet van een geïnfecteerde mug.

*(tekst afkomstig van www.rivm.nl)

Dag voor de Bestrijding van Ouderenmishandeling

Op Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling (#dagtegenouderenmishandeling) wordt extra aandacht gevraagd voor het probleem ouderenmishandeling. Door de corona-pandemie hebben ouderen nog minder sociale contacten als in de pre-corona tijd. Toen was het al belangrijk om op je oudere moeder, buurman of tante te letten. Laat staan nu. Maak je je zorgen om een oudere in je directe omgeving? Blijf niet met deze zorgen in ieder geval rondlopen, deel je zorgen. Dat kan bijvoorbeeld met de oudere in kwestie of met de persoon van wie je denkt dat die de oudere niet goed behandelt. Is het vals alarm, dan kun je daar blij om zijn. Want je weet het hé: Het houdt niet op, totdat je iets doet.

Waar moet je aan denken als het gaat om ouderenmishandeling:

  • lichamelijke mishandeling
  • psychische mishandeling
  • verwaarlozing
  • financiële uitbuiting
  • seksueel misbruik
  • schending van rechten

Het is echter een misverstand om te denken dat alleen (ex-)gezinsleden of familieleden de plegers zijn, zelfs beroepskrachten zoals hulpverleners mishandelen ouderen. Het hoeft niet altijd moedwillig te gebeuren; oorzaken kunnen ook onmacht, overbelasting of onkunde zijn.

Er prijken nog 3 dagen op de “dagen van” kalender

Deel dit bericht