afbeelding versterkt naaktdag

14 juli – Internationale Naaktdag | Internationale Dag voor Non-binaire Mensen | Internationale Haai Bewustwordingsdag | Wereld Orka Dag | Quatorze Juillet

Internationale Naaktdag

Als je National Nude Day  (nationale naaktdag) opzoekt op Google kom je vaak tegen dat men niet weet waar de oorsprong van deze dag ligt en wie de bedenker is. Gelukkig weet dagenvanhetjaar.nl dit wel. Begin deze eeuw vond de voormalig rugbyster en tv-presentator Marc Ellis het tijd worden voor een National Nude Day in Nieuw-Zeeland. Om deze dag te promoten daagde hij in zijn tv-programma Sports Cafe mensen uit om voor de neus van premier Helen Clark te gaan streaken. De boete van $ 5000,-. zou hij betalen. Hoeveel mensen uiteindelijk deze uitdaging aannamen is mij niet bekend maar National Nude Day werd wel een jaarlijks terugkerend onderdeel van het Sports Cafe en verwierf internationale aandacht. En zo kwam International Nude Day tot stand.

Waarom naakt lopen op naaktdag? Omdat:

  • in je nakie rondlopen goed is voor je gezondheid!
  • je hele lichaam kan vitamine D aanmaken
  • doordat je huid gemakkelijker kan ademen ziet je huid er gezonder uit
  • geen rode strepen op je lichaam door te strakke knellende kleding
  • blootsvoets lopen stimuleert de hersenen
  • verbetert de doorbloeding
  • mensen die naakt slapen slapen beter
  • verlaagt risico op (vaginale) infecties; kleren kunnen een voedingsbodem voor bacteriën zijn
  • doordat je lichaam harder moet werken om zichzelf warm te houden verbrand je meer calorieën

Internationale Dag voor Non-binaire Mensen

Om te kunnen begrijpen waar de Internationale Dag voor Non-binaire Mensen overgaat is het wel handig om te weten wat met de term “non-binaire mens” wordt bedoeld. Misschien heb je ooit weleens gehoord van het binaire talstelsel of van binaire codes waarmee computers met elkaar kunnen communiceren. Dat gaat over de eentjes en nulletjes. Laat je dit los op mensen dan is bijvoorbeeld de man het nulletje en de vrouw het eentje. Er zijn mensen die zich geen nulletje of eentje voelen. Dan ben je dus niet binair. En dat schrijven we op als non-binaire. De term non-binair is een paraplubegrip. Onder de non-binaire paraplu vallen onder andere genderqueer, gender non-conform, agender, genderfluïde, bigender, et cetera. Het enige wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze geen standaard nulletje of eentje zijn.

Internationale Haai Bewustwordingsdag

In tegenstelling tot wat je zou verwachten is het doel van Shark Awareness Day niet om zwemmers en surfers te waarschuwen voor een haai. Natuurlijk zijn haaien geen poessies maar het feit is dat deze machtige roofdieren meer van ons te duchten hebben dan andersom. Meer dan 100 miljoen haaien leggen elk jaar het loodje en diverse soorten dreigen uit te sterven. De grootste bedreiging voor de haaien is, zoals bij zoveel flora en fauna, de mens. Onze motorboten, visnetten en onze angst voor haaien vormen bedreigingen voor het bestaan van de haai. Maar net als andere toppredators op het land spelen haaien een essentiële rol bij het gezond en productief houden van de zeeën.

De grootste bedreiging is geld. Simpelweg omdat dode haaien nu eenmaal veel geld opleveren. Alleen al in de haaienvinnensoep verdwijnen miljoenen haaien. Ze worden ook gedood voor hun tanden (souvenir), kraakbeen (medicijn) en lever (vitamine A). Sinds de film Jaws vinden veel mensen het stoer om een haai te vangen. Maar uiteindelijk verdwijnen de meeste haaien als “bijvangst” in de visnetten. En daar staan we bij stil op de Shark Awareness Day.

Wat dienen wij vandaag nog meer te vieren of aan mee te doen?

 

Deel dit bericht