14 januari – Werelddag van Migranten en Vluchtelingen | Verkleed je Huisdier Dag

104e Werelddag van Migranten en Vluchtelingen

Sinds 1914 brengt de Katholieke Kerk op initiatief van de Paus de situatie van migranten en vluchtelingen wereldwijd onder de aandacht. Daarom kan logischerwijs op de Werelddag van Migranten en Vluchtelingen een speciale boodschap van Paus Franciscus niet ontbreken. De Paus begint zijn boodschap voor 2018 met de Bijbeltekst:De vreemdeling die in uw land verblijft zal je behandelen als een landgenoot. En jullie moeten hem beminnen als jezelf, want jullie zijn zelf vreemdeling geweest in Egypte. Ik ben Jahwe uw God.» (Lev. 19, 34).

De migranten en vluchtelingen verwelkomen, beschermen, stimuleren en integreren

Eind augustus (2017) verblijde Paus Franciscus de wereld met een boodschap die speciaal bedoeld is voor de Werelddag van Migranten en Vluchtelingen. De boodschap draagt de titel: “Migranten en vluchtelingen opnemen, beschermen, steunen en integreren”.

Paus Franciscus schetst in zijn wereldbrief vier stappen die migranten en vluchtelingen moeten helpen om in een nieuw land een betere toekomst te kunnen opbouwen. De Paus wil een samenleving zien die de vluchteling en migrant verwelkomt, die hen beschermt (erkenning en verzekering van fundamentele rechten), hen dusdanig stimuleert om hun capaciteiten te ontplooien en hen helpt te integreren in de nieuwe samenleving. Als je de complete wereldbrief wilt lezen, klik dan hier.

Verkleed je Huisdier Dag

Niet echt een “dag van” in Nederland maar deze dag is ontstaan in, hoe kan het ook anders, het land van de vrijheid en onbegrensde mogelijkheden. Mevrouw Colleen Paige is de bedenker van de “Dress Your Pet Up Day”. De publieke opinie over het aankleden van je huisdier is verdeeld, de één vind dat het moet kunnen en de ander vindt het ronduit belachelijk en onzinnig dat je een huisdier aankleedt. De meest gehoorde reactie is: “neem dan een pop in plaats van een huisdier”. Maar soms moet je een hondje aankleden omdat het anders te koud is of dat het te lang duurt voor dat ze weer droog zijn. Functioneel aankleden noem ik dat. Zolang het functioneel is vind ik dat oké, hoe denk jij daar over?

Mijn ergste nachtmerrie

In mijn wildste dromen heb ik mezelf nog nooit naar een dierenwinkel zien gaan om een “regenjas” of een “roze honden jasje” te kopen. Totdat de Chihuahua Lotje in ons leven kwam.

Die wildste droom werd mijn ergste nachtmerrie op het moment dat ik over de drempel van de dierenwinkel heen stapte en aan de dame achter de toonbank vroeg waar de “jassen” voor Chihuahua’s hingen. Volgens mij had ik het schaamrood op mijn kaken staan maar de dame achter de toonbank vertoonde geen enkele emotie. Zij ging mij voor naar de afdeling “jassen” en wat ik daar allemaal zag hangen?

Mijn mond viel nog net niet open van verbazing, ik zag blingbling jasjes met bontkragen, ik zag bikerjassen. En om mijn nachtmerrie compleet te maken zag ik zelfs tassen en jassen met tijgerprint. Te errug voor woorden!

Lotje heeft het snel koud daarom ging ik uiteindelijk de winkel uit met een schattige roze bodywarmer.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.