afbeelding versterkt wereld logica dag

14 januari – Wereld Logica Dag | Internationale Vliegeren Dag | 1e ICSI baby | Orthodox Nieuwjaar | Verkleed je Huisdier Dag

Wereld Logica Dag

Zoals vaker wordt een datum voor een dag van niet lukraak gekozen. Dat geldt in het geval van Wereld Logica Dag net zo. De datum 14 januari werd gekozen ter ere van twee grote logici van de twintigste eeuw: Kurt Gödel en Alfred Tarski. Voor de één is het zijn sterfdag (14 januari 1978) en voor de ander zijn geboortedag (14 januari 1901). Beiden heren hebben op het gebied van de logica ruimschoots hun sporen verdiend. Voor het bedenken van Wereld Logica Dag mogen we een aantal universiteiten, onderzoeksinstituten, stichtingen en verenigingen bedanken. Zij kwamen met het idee voor deze dag.

Wat is de toegevoegde waarde van een Wereld Logica Dag?

Een jaarlijkse viering van World Logic Day helpt met het bevorderen van internationale samenwerking, het bevorderen van de ontwikkeling van logica, zowel in onderzoek als in het onderwijs. Verder kan deze dag zorgen dat er extra aandacht uitgaat naar bijvoorbeeld de activiteiten van verenigingen, universiteiten en andere instellingen die zich bezighouden met logica. Omdat UNESCO Wereld Logica Dag op haar kalender heeft staan zullen mensen eerder getriggerd zijn om zich te verdiepen in alles wat met logica te maken heeft en het belang er van. Er wordt zelfs beweerd dat de viering van World Logic Day kan bijdragen aan de bevordering van een cultuur van vrede, dialoog en wederzijds begrip, gebaseerd op de vooruitgang van onderwijs en wetenschap.

Wat vindt de directeur-generaal van UNESCO?

Zij, Audrey Azoulay, zegt in haar jaarlijkse boodschap het volgende: “Aan het begin van dit nieuwe decennium is de discipline van de logica van cruciaal belang voor onze samenlevingen en economieën. Informatica en digitale technologie, die de structuur vormen voor de manier van leven van vandaag, zijn geworteld in logische en algoritmisch redeneren.

Kunstmatige intelligentie (AI), waarvan de ongekende vooruitgang een technologische en zelfs antropologische revolutie vormt, is zelf gebaseerd op logisch redeneren. Door het opstellen van het eerste wereldwijde normbepalende instrument met betrekking tot de ethiek van AI, heeft UNESCO zich ertoe verbonden een ethisch kader vast te stellen voor dit innovatieve product van logica.

Internationale Vliegeren Dag

Internationale Vliegeren Dag (International Kite Day) is ontstaan in India. Om precies te zijn in de staat Gujarat. Het meest uitbundig wordt het echter gevierd in de stad Ahmedabad. Internationaal Vlieger Dag is een vliegerfestival en wordt in het Hindi Uttarayan genoemd. In andere delen van India wordt de dag aangeduid als Makar Sakranti. Het vliegerfestival viert de dag dat de winter eindigt en de zomer begint, evenals het komende oogstseizoen, en de vliegers symboliseren de geesten van de goden die ontwaken uit hun diepe winterslaap. Mensen komen uit het hele land en zelfs van ver over de grenzen om met hun vlieger deel te nemen aan het festival. Vooral mensen uit Japan. Italië, het VK, Canada, Brazilië, Indonesië, Australië, de VS, Maleisië, Singapore, Frankrijk en China.

De vliegers die bij het festival horen, symboliseren de geest van goden die ontwaken na hun winterslaap. Vliegeren werd oorspronkelijk door koningen en rijken in India gedaan. Er was een tijd dat koningen getrainde vliegers inhuurden om de vliegers voor hen te vliegeren. Tegenwoordig vliegeren mensen van alle klassen en achtergronden vliegers in India.

Waar vier je Vliegeren Dag?

Dat is natuurlijk niet moeilijk om te bedenken. Je gaat met je vlieger naar het park en laat hem op. Wat een mooie tijdsbesteding tijdens de lockdown. Je haalt een frisse neus en je bent in beweging. En als je kinderen hebt dan pak je even een één op één moment met je kroost. Wat welk kind vindt vliegeren nu niet leuk? De meest ultiem manier om International Kite Day te vieren is om naar een internationaal vliegerfestival te gaan. Heb je zoiets van ja leuk idee om naar een (internationaal) vliegerfestival te gaan, dan is er keuze genoeg. Kijk maar eens op de website stijgkracht.nl.

Natuurlijk vergeten we de onderstaande topics niet, toch?

Deel dit bericht