afbeelding versterkt vlieger dag

14 januari – Internationale Vlieger Dag | Wereld Logica Dag | Verkleed je Huisdier Dag

Foto’s van banner zijn afkomstig van stijgkracht.nl

Internationale Vlieger Dag

Internationale Vlieger Dag (International Kite Day) is ontstaan in India. Om precies te zijn in de staat Gujarat. Het meest uitbundig wordt het echter gevierd in de stad Ahmedabad. Internationaal Vlieger Dag is een vliegerfestival en wordt in het Hindi Uttarayan genoemd. In andere delen van India wordt de dag aangeduid als Makar Sakranti. Het vliegerfestival viert de dag dat de winter eindigt en de zomer begint, evenals het komende oogstseizoen, en de vliegers symboliseren de geesten van de goden die ontwaken uit hun diepe winterslaap. Mensen komen uit het hele land en zelfs van ver over de grenzen om met hun vlieger deel te nemen aan het festival. Vooral mensen uit Japan. Italië, het VK, Canada, Brazilië, Indonesië, Australië, de VS, Maleisië, Singapore, Frankrijk en China.

De vliegers die bij het festival horen, symboliseren de geest van goden die ontwaken na hun winterslaap. Vliegeren werd oorspronkelijk door koningen en rijken in India gedaan. Er was een tijd dat koningen getrainde vliegers inhuurden om de vliegers voor hen te vliegeren. Tegenwoordig vliegeren mensen van alle klassen en achtergronden vliegers in India.

Waar vier je Vlieger Dag?

Dat is natuurlijk niet moeilijk om te bedenken. Je gaat met je vlieger naar het park en laat hem op. Wat een mooie tijdsbesteding tijdens de lockdown. Je haalt een frisse neus en je bent in beweging. En als je kinderen hebt dan pak je even een één op één moment met je kroost. Wat welk kind vindt vliegeren nu niet leuk? De meest ultiem manier om International Kite Day te vieren is om naar een internationaal vliegerfestival te gaan. Maar ja, corona hé. Heb je zoiets van ja leuk idee om naar een (internationaal) vliegerfestival te gaan, dan is er keuze genoeg. Kijk maar eens op de website stijgkracht.nl.

Wereld Logica Dag

Om het belang van logica onder de aandacht te brengen heeft UNESCO besloten om 14 januari te bombarderen tot World Logic Day. Voor het bedenken van Wereld Logica Dag mogen we een aantal universiteiten, onderzoeksinstituten, stichtingen en verenigingen bedanken. Zij hadden namelijk een jaar eerder deze dag al gelanceerd. Doordat UNESCO, en diverse lid organisaties van de International Council for Philosophy and Human Sciences (CIPSH), zich nu gecommitteerd heeft aan de Wereld Logica Dag is de verwachting dat deze dag wereldwijd meer aandacht krijgt. Logisch toch? Zou Johan Cruijff zeggen!

Waarom op 14 januari?

Zoals vaker wordt een datum voor een dag van niet lukraak gekozen. Dat geldt in het geval van Wereld Logica Dag net zo. De datum 14 februari werd gekozen ter ere van twee grote logici van de twintigste eeuw: Kurt Gödel en Alfred Tarski. Voor de één is het zijn sterfdag (14 januari 1978) en voor de ander zijn geboortedag (14 januari 1901). Beiden heren hebben op het gebied van de logica ruimschoots hun sporen verdiend.

Verkleed je Huisdier Dag

Niet echt een dag van in Nederland maar deze dag is ontstaan in, hoe kan het ook anders, het land van de vrijheid en onbegrensde mogelijkheden. Colleen Paige is de bedenker van de Dress Up Your Pet Day. De publieke opinie over het aankleden van je huisdier is verdeeld, de één vind dat het moet kunnen en de ander vindt het ronduit belachelijk en onzinnig dat je een huisdier aankleedt. De meest gehoorde reactie is: “neem dan een pop in plaats van een huisdier”. Maar soms moet je een hondje aankleden omdat het anders te koud is of dat het te lang duurt voor dat ze weer droog zijn. Functioneel aankleden noem ik dat. Zolang het functioneel is vind ik dat oké. Maar of de hond zelf dat allemaal wel zo leuk vind? Kijk maar eens naar deze foto en trek je conclusie.

afbeelding is van gina makken

Deel dit bericht