v-day

14 februari – V-day | Valentijnsdag | Quirkyalone Day |Geef een Boek Cadeau Dag | Klanktherapie Dag | Week van het Korte Verhaal

V-day of Valentijnsdag?

Ik kan over de zoetigheden van Valentijnsdag schrijven of over een initiatief die mij als vrouw na aan het hart ligt. Ik kies voor het laatste. Graag wil ik V-day ( Victory, Valentine en Vagina) onder de aandacht brengen. V-day is een wereldwijde non-profit organisatie van activisten die als doel hebben het beëindigen van het geweld tegen vrouwen en meisjes (cisgender, transgender en degenen die onderworpen zijn aan gendergerelateerd geweld). V-day werd voor het eerst gehouden op 14 februari 1998. Elk jaar stond in het teken van een campagne. De campagne van 2012 was “One Billion Rising”, uit deze campagne is de zelfstandig opererende One Billing Rising beweging ontstaan. Zij gebruiken kunst en beweging als motor om: het bewustzijn te vergroten, te mobiliseren, te betrekken, te onderwijzen, aan te zetten, te laten ontwaken en te inspireren.

One Billion Rising Revolution

Wist je dat wereldwijd gezien één op de drie vrouwen tijdens haar leven zal worden geslagen of worden verkracht? Dat zijn één miljard (One Billion) vrouwen en meisjes! De One Billing Rising campagnes kun je zien als een internationale oproep om samen te strijden voor de rechten van vrouwen, maar ook voor vluchtelingen, migranten, LGBTQI-rechten, vrije pers, onderwijs en klimaatjustitie. Vandaag zal wereldwijd OBR onder de aandacht worden gebracht door middel van protesten, flashmobs en workshops. In Nederland zijn trouwens de One Billing Rising evenementen al geweest.

International Quirkyalone Day

Quirkyalone Day is gebaseerd op de ideeën uit het boek Quirkyalone: A Manifesto for Uncompromising Romantics van Sasha Cagen. Denk niet dat Internationale Quirkyalone Day een anti-Valentijnsdag is. Of een huilie huilie dag voor alleenstaanden. Quirkyalone Day is gewoon een alternatief voor Valentijnsdag. Het is een viering van alle soorten liefde: romantisch, platonisch, familiaal en ja, zelfliefde. Bovenal is het een dag om de dingen te doen die jij graag alleen doet en/of de dingen die je graag met je vrienden doet.

Wat is een “quirkyalone”?

De quirkyalone is een persoon (van alle leeftijden) die ervan geniet om single te zijn. Hij/zij wacht liever op de juiste partner dan overhaast te werk gaan. Zij genieten van vriendschap en eenzaamheid en voelen zich aangetrokken tot vrijheid. Quirkyalones kunnen ook getrouwd zijn of een liefdesrelatie hebben. Dan worden ze de quirkytogether genoemd. Quirkyalone is uiteindelijk een filosofie over het vinden van geluk in jezelf, of je nu single bent of een relatie hebt. Het enige is dat het toevallig op dezelfde dag valt als Valentijnsdag.

Internationale Geef een Boek Cadeau Dag

Op International Book Giving Day worden mensen aangemoedigd om een kind een goed boek cadeau te doen omdat het belangrijk is om te lezen. In Nederlanden en Vlaanderen hebben we een soortgelijk initiatief. In februari is dat “Geef een boek cadeau” en in april “Geef een prentenboek cadeau”. Vanaf 10 april is het prentenboek voor € 2,50 te koop in de boekhandel. Heb je nog even de tijd om te bedenken aan wie je het prentenboek van 2020 wil geven. Maar je mag het prentenboek Woeste Willem van Ingrid & Dieter Schubert natuurlijk ook zelf houden.

Onderstaande werelddag en week worden niet vergeten:

Deel dit bericht