14 december – Werelddag voor Energiebehoud | Wereld Aap Dag | Shareware Dag

Werelddag voor Energiebehoud

Werelddag voor Energiebehoud (World Energy Conservation Day) wordt jaarlijks wereldwijd op 14 december gevierd. De Werelddag voor Energiebehoud is in het leven geroepen om ons duidelijk te maken dat onze focus in het hier en nu en in de toekomst moet liggen op hoe wij omgaan met onze energie. Werelddag voor Energiebehoud is dus een dag voor het creëren van meer bewustzijn ten aanzien van:

  • energiebesparing
  • energie-efficiëntie
  • zuinig omgaan met energie

Energiebehoud

Energiebehoud wil zeggen dat we zuinig en efficiënt moeten omgaan met energiebronnen, zodat we eindige energievoorraden langer kunnen gebruiken. Hoe kun je zuiniger omgaan met energiebronnen? Door over te stappen op hernieuwbare energiebronnen zoals waterkracht, zonne-energie, windenergie en energie uit biomassa zul je steeds minder de fossiele brandstoffen hoeven te gebruiken.

Willen wij dat de aarde ook nog leefbaar is voor de volgende generaties dan is het nu de tijd voor actie! Wij zijn de generatie die nu nog iets kan doen aan het terug dringen van de opwarming van de aarde

Wereld Aap Dag

Hoe vier je World Monkey Day? Er zijn mensen die zich verkleden als een aap, Chunky Monkey ijs van Ben & Jerry’s eten, de hele dag schreeuwen als een aap, een aap-thema feestje organiseren, een T-Shirt aantrekken met een aap er op, een King Kong filmavond marathon organiseren of wenskaarten versturen met een aap er op. Maar je kunt ook een donatie geven aan bijvoorbeeld Stichting AAP. Uiteindelijk maakt het niet uit hoe je Monkey Day viert als je er maar lol aan beleefd.

Internationale Shareware Dag

Elke tweede zaterdag van december staat de International Shareware Day op de kalender te pronken. Het doel van de dag is gebruikers van gratis software programma’s aan te moedigen een kleine vergoeding te betalen aan de computerprogrammeurs die deze programma’s ontwikkeld hebben. Hetzelfde idee als een fooi achter laten in een restaurant omdat je tevreden bent over de kwaliteit van het geleverde. Veel shareware en freeware projecten worden niet meer bijgewerkt omdat het geen geld in het laatje brengt. Wel logisch toch, iedereen moet eten en huur betalen.

Wat is in hemelsnaam Shareware?

Wellicht heb je, net zoals ik weleens, een software programma voor 30 dagen uitgeprobeerd. Na die 30 dagen proefperiode krijg je een aanbod om het software programma te kopen. Je betaald dan een licentievergoeding. Deze “try-before-you-buy” methode wordt “shareware” genoemd. Eigenlijk is shareware een marketing methode om software programma’s te verkopen. Je mag trouwens shareware alleen voor privédoeleinden gebruiken, niets aan veranderen en niet doorverkopen aan derden.

Freeware

Natuurlijk kun je een hoop geld uitgeven aan software maar waarom? Er wordt volop gratis software aangeboden, het zogenaamde Freeware. Freeware is onbeperkt te gebruiken en het mag verspreidt worden. Het enige minpuntje is dat er geen broncode (is de leesbare tekst die door de programmeur in een programmeertaal is geschreven) wordt vrijgegeven. Voorbeelden van Freeware zijn: AVG Free (virus scanner) en Ccleaner (PC cleaner).

Open Source

Open Source software programma’s zijn vrij verkrijgbaar op het internet. Eigenlijk zijn het Freeware programma’s maar bij Open Source beschik je wél over de broncode. Het grote voordeel van het beschikken over de broncode is dat je bijvoorbeeld zelf verbeteringen kan aanbrengen. Je kunt Open Source vergelijken met het instapmodel bij auto’s, alles doet het maar als je iets extra’s wilt dan moet je daarvoor betalen.

Deel dit bericht