13 november – Aanslagen Parijs | Remembrance Sunday | Wereld Vriendelijkheidsdag

Aanslagen Parijs 2015

Een jaar geleden werd Parijs opgeschrikt door een reeks van aanslagen in het centrum van de stad waarbij 130 doden vielen en meer dan 350 mensen gewond raakte. Alleen al bij de concerthal Bataclan vielen 89 doden. Tijdens de aanslag op Bataclan noemde de terroristen het motief: “Het is allemaal de schuld van jullie president, François Hollande. Hij had niet moeten ingrijpen in Syrië.”

Het zijn een stelletje lafaards die zogenaamde “strijders” uit naam van de terroristische organisatie IS. Als ze echt ballen hadden gehad dan hadden ze een aanslag gepleegd op Hollande. Maar dat zal wel te moeilijk zijn geweest voor ze. Zo laf om dan in Parijs onschuldigen, niet weerbare mensen overhoop te schieten of op te blazen.

Remembrance Sunday

Op 11 november 1918 eindigde de Eerste Wereldoorlog en deze dag wordt herdacht in het Verenigd Koninkrijk en andere landen van het Gemenebest van Naties. Maar de officiële herdenking vindt plaats op de zondag (Remembrance Sunday) die het dichtst in de buurt ligt van die datum en dat is vandaag.

Om 11.00 wordt in het hele land twee minuten stilte in acht genomen en kransen van klaprozen gelegd om de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien te herdenken. Precies wat wij op 4 mei doen.

Wereld Vriendelijkheidsdag

World Kindness Day werd in 1998 bedacht door de World Kindness Movement. In veel landen wordt deze dag gevierd, zoals in Canada, Japan, Australië, Nigeria, de Verenigde Arabische Emiraten, Singapore, Italië en India vieren mee. Bij vriendelijkheid snijdt het mes aan twee kanten; je maakt de ander gelukkig en jouw vriendelijk gedrag stimuleert bij jou de aanmaak van serotonine, het gelukshormoon. Wat wil je nog meer?

Hoe vriendelijk ben jij?

Het meest gewaardeerde kleine gebaar is een compliment, maar het kost veel Nederlanders moeite om een complimentje te geven. Ter inspiratie volgen er nu wat doe-vriendelijk-tips:

  • begroet een willekeurig persoon
  • sta in de trein of bus op voor een ouder persoon of zwangere vrouwen
  • parkeer je auto wat verder weg zodat de parkeerplaats vrij is voor iemand die slecht ter been
  • zet wat positiefs op social media
  • verleen voorrang in het verkeer

5de editie Dance for Kindness

Vorig jaar meer dan 12.000 deelnemers in meer dan 100 steden uit meer dan 50 landen. Nederland deed vorig jaar voor het eerst mee met dit wereldwijde dansevenement ter ere van de World Kindness Day. Het doel van Dance for Kindness: laten zien dat ongeacht de verschillen in ras, religie, etniciteit cultuur en achtergrond, vriendelijkheid de rode draad is die ons verenigt.

In Nijmegen kun je voor de Nederlandse editie terecht; de laatste repetitie begint om 10.15 op het Joris Ivensplein. Om 14.00 verzamelen op Plein 1944, de Dance of Kindness begint om 14.30!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.