afbeelding versterkt internationale puzzeldag

13 juli – Internationale Puzzeldag | Internationale Rotsen Dag | Dag van de Franse Frietjes | Olympische Spelen voor Eskimo’s

Internationale Puzzeldag

De puzzeldag van vandaag valt op de geboortedag van Ernő Rubik, de uitvinder van de Rubiks Kubus. Deze dag staat daarom ook in het teken van de Rubiks Kubus. Maar er is nog een puzzeldag, deze valt op 29 januari. Die puzzeldag staat in het teken van alle vormen van puzzelen zoals het puzzelen met puzzelstukjes maar ook het oplossen van een sudoku of een kruiswoordraadsel.

Rubiks Kubus is de reden voor Puzzeldag

De Rubik’s Cube werd in 1974 uitgevonden door Ernõ Rubik, een Hongaarse architectuurprofessor. Rubik creëerde de Kubus als een leeroefening om zijn leerlingen te leren over driedimensionale ruimten. Hij wist niet dat zijn “Magic Cube” (zoals hij het oorspronkelijk noemde) een van ’s werelds beroemdste puzzels aller tijden zou worden! In de jaren 80 was de Rubiks Kubus een wereldwijde rage. Jaarlijks werden miljoenen kubusseb verkocht en de kubus was geliefd door iedereen. Dankzij de aandacht die er voor de kubus was in The Simpsons, The Big Bang Theory, Hollywood-films en in een Spice Girls muziekvideo bleef de populariteit groeien. Tegenwoordig wordt de Rubiks Kubus gezien als een van de meest geliefde speelgoed aller tijden.

Wie had in de jaren tachtig niet de Rubiks Kubus in huis?

Ik had hem ook en wat had ik een hekel aan dat ding. Hoe vaak ik op het punt heb gestaan om die kubus door het raam naar buiten te gooien? Ontelbaar vaak. Waar het mij aan ontbeert is geduld en ruimtelijk inzicht en laat je dát nu net nodig hebben om de Rubiks Kubus op te lossen.

Europees Kampioenschap Rubiks Kubus

Dit jaar zal van 14 juli tot met 17 juli Kopenhagen gastheer zijn voor de Europees Kampioenschap Rubiks Kubus. Het kampioenschap is geopend voor alle nationaliteiten maar alleen deelnemers uit Europese landen kunnen Europees Kampioen worden. Via deze weg wens ik de dames en heren veel succes tijdens Euro 2022

Wist je trouwens dat….?

De Chinees Yusheng Du heeft het wereldrecord voor speedcubing in zijn handen. Hij loste de kubus op in 3.47 seconden, en dat was 0.75 seconden sneller dan het vorige wereldrecord. Voor niet-mensen loste een robot de Rubik’s Cube op in een bijna ongelooflijke 0.38 seconden! Als we het over niet-traditioneel hebben, de Australiër Feliks Zemdegs heeft het record voor de snelste oplossing van de kubus met één hand (6.88 seconden), en Jakub Kipa uit Polen draaide het script om door zijn voeten te gebruiken om de puzzel in 20.57 seconden op te lossen.

Nog 2 dagen en één, voor mij totaal onbekend, groot evenement

Deel dit bericht