13 februari – Puur Natuur Dag | Minnaressendag | Wereld Radiodag | Dag van het Condoom

Puur Natuur Dag

Puur Natuur Dag is een dag die mijn inziens in Nederland ook aandacht verdient omdat het écht ergens over gaat. Sanah Jivani kreeg op driejarige leeftijd de diagnose Alopecia areata, dat is een haaraandoening waarbij je vrij plotseling gedeeltelijk kaal wordt. Om zich zelfverzekerder en mooier te voelen ging ze tijdens de middelbare schooltijd pruiken dragen. Al snel kwam ze tot de conclusie dat een pruik haar niet mooier maakte dan ze al was. Haar ware schoonheid lag in het durven loslaten van haar onzekerheden en in het durven houden van zichzelf. Op dat moment besefte ze de kracht van “het naturel zijn”. Dat inspireerde Sanah tot het opzetten van International Natural Day en de LYNS Foundation. Een dag waarop je puur natuur bent! Prachtig toch?

Minnaressendag

Valentijnsdag staat letterlijk voor de deur maar voordat het zover is moeten we ons nog eerst even door minnaressendag en/of minnaarsdag heen worstelen. Vreemdgangers met een relatie hebben het dus twee dagen knap druk. Eerst je minnaar of minnares verwennen en de dag erop is je partner aan de beurt. Hoe ga je dat allemaal regelen? Mijn tip voor vreemdgangers: zorg voor een goed gevulde portemonnee en een uitstekende conditie anders trek je het niet op Minnaressendag.

Wereld Radiodag

Er is niet lukraak voor 13 februari gekozen, deze datum herinnert aan de eerste uitzending van de United Nations Radio in 1946. Dat is de achterliggende reden waarom de directeur-generaal van de UNESCO in 2011 deze datum reserveerde voor Wereldradiodag. Een jaar later besloot de Vergadering van de Verenigde Naties deze dag te omarmen en uit te roepen tot World Radio Day (WRD). Het thema van Wereldradiodag 2020 gaat over diversiteit, zowel op de redactie als in de ether. Met dit thema kunnen radiostations allerlei kanten op, vinden de initiatiefnemers van WDR.

Advocating, Encouraging, Promoting

World Radio Day (WDR) 2020 is onderverdeeld in drie hoofdthema’s:

  • pleiten voor pluralisme: dat houdt in een mix van publieke, commerciële en lokale-omroepen
  • aanmoedigen diversiteit van de redactie : redactieleden komen uit diverse maatschappelijke groeperingen
  • promoten van diversiteit qua redactionele inhoud en programma’s: doelgroepen moeten zich kunnen herkennen

Hoelang en hoe luisteren we in Nederland naar de radio?

Naar een radiozender luisteren gaat allang niet meer alleen via de radio en/of autoradio. De mobiele telefoon, PC, laptop en smart speakers (zoals Google Home of Apple HomePod) zijn daar bijgekomen. Vroeger luisterde je alleen via de FM/AM bandbreedte naar de radio. Dat is uitgebreid met DAB+, internet, digitale TV of analoge kabel. Hoelang luisteren we? In Nederland wordt gemiddeld 144,7 minuten per dag naar live radio geluisterd. En dat doen we het liefst via de radio/stereo-installatie, autoradio en draagbare radio. Wat trouwens een giga vogelvlucht neemt is het luisteren naar podcasts, hierna luisteren bijna 5 miljoen mensen. Wereldwijd blijft radio het meest gebruikte medium.

(bron: nationaalluisteronderzoek.nl)

Internationale Dag van het Condoom

De dag voor Valentijnsdag is een pracht dag om eens extra aandacht te schenken aan het condoom. AIDS Healthcare Foundation, de bedenker van Internationale Dag van het Condoom, wil mensen er vandaag op een luchtige manier aan herinneren dat het dragen van een condoom zwangerschap en SOA’s, inclusief HIV, kan voorkomen.

Deel dit bericht