12 november – Dag van de Franse taal | Dag van de Gebruiksvriendelijkheid

Dag van de Franse taal

Bonjour mes amis, aujourd’hui est la “Journée de la langue française”. Om Frans als examenvak op scholen te promoten wordt op de tweede landelijke Dag van de Franse taal op meer dan 400 scholen diverse activiteiten georganiseerd. Zoals bijvoorbeeld filmvoorstellingen, vakoverstijgende projecten over Frankrijk, workshops rond typisch Franse onderwerpen, lezingen of excursies naar bedrijven en organisaties.

Frans, de taal van de toekomst!

Dit jaar ligt het accent op het belang van de Franse taal wereldwijd. En dat belang is groter dan je in eerste instantie zou denken want wist je dat tegen het midden van de 21ste eeuw niet het Engels, niet het Mandarijn maar Frans de belangrijkste taal op de wereld zal zijn. Athans dat is de conclusie van een onderzoek van de Franse investeringsbank Natixis.

Wellicht een beetje chauvinistisch getint onderzoek maar desalniettemin is Frans wel een belangrijke taal in de internationale handel, politiek en diplomatie. Het Frans is één van de officiële talen van onder andere de Verenigde Naties, de Europese Unie, de NAVO, de WEU, de WTO, de OSCE, de NAFTA het Rode kruis, Artsen zonder grenzen, het IOC en vele andere internationale organisaties.

Weet jij in welke landen Frans wordt gesproken?

  • Europa: Frankrijk, België, Luxemburg, Zwitserland, Monaco, de Kanaaleilanden en Italië.
  • Afrika: Algerije, Congo, Ivoorkust, Equatoriaal Guinea, Madagascar en andere landen.
  • Amerika: Canada, Verenigde Staten, Haïti, Frans-Guyana.
  • Azië: Vietnam, Cambodja, Laos.
  • Oceanië: Vanuatu, Nieuw-Caledonië, Wallis en Fortuna, Frans-Polynesië.

Dag van de Gebruiksvriendelijkheid

Maak het leven makkelijk, dat is de slogan van deze dag. Sluit me hier volledig bij aan, laten we de apparaten in ons leven gebruiksvriendelijker maken. Want hoe vaak heb ik me niet dom gevoeld als ik weer een nieuw apparaat had dat ik niet begreep. Hoe vaak heb ik wel niet met een apparaat in mijn handen gestaan klaar om het dwars door het raam te gooien, puur uit frustatie! Want dan doet dat klereding precies weer net niet wat ik wil.

Thema 2015: Innovatie

Tien jaar geleden was de eerste “Dag van de Gebruiksvriendelijkheid”, de World World Usability Day. Op deze dag staat centraal dat producten en diensten mensen het leven makkelijker, toegankelijk en eenvoudiger moet maken.
Daar sluit het thema van dit jaar goed op aan vind ik. Bij technologische innovatie gaat het namelijk om het vernieuwen dan wel sterk verbeteren van producten of diensten of de processen waarmee producten en diensten worden voortgebracht.

Nu maar hopen dat het thema meer draait om het verbeteren dan om het vernieuwen want bij vele producten en diensten heeft de gebruiksvriendelijkheid niet echt vooraan in de rij gestaan.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.